FacebookTwitterLinkedIn

Legea, care a fost iniţiată de Liviu Dragnea, prevede înființarea unui Departament pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării Departament pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, cu rolul de a preveni şi sancţiona defăimarea socială. Aceasta este definită ca ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”.

VEZI ȘI: PROIECTUL DE LEGE CARE INTERZICE PUBLICITATEA MEDICAMENTELOR ÎN AUDIOVIZUAL A FOST RESPINS DE COMISIA DE SĂNĂTATE A CAMEREI DEPUTAȚILOR

Deputaţii jurişti au luat decizia ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând, astfel, un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

În varianta pe care Senatul a aprobat-o proiectul prevedea că defăimarea socială ar putea fi sancționată cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică. În cazul în care defăimarea vizează un grup social, aceasta ar putea fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei.

Liviu Dragnea, anunţa în octombrie 2015 că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul privind defăimarea pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din proiectul pe care l-a inițiat, pentru eliminarea riscurilor de “interpretare greşită”. De asemenea, acesta anunța tot atunci că va diminua cuantumul amenzilor.

VEZI ȘI: SENATORII AU VOTAT NOUA LEGE A ACHIZIȚIILOR PUBLICE

Tot Dragnea susținea atunci că a urmărit atent toate observaţiile apărute în spaţiul public, precizând că “această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură”, ci ca un mijloc legal pentru “demnitatea umană”.

Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”.

Deputaţii PNL nu au fost de acord cu această lege, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariştilor din România”.

Conform proiectului adoptat de Senat, persoana care consideră că a fost vizată de defăimare socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare. Toate aceste acțiuni pot fi făcute în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau “de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”, prevede proiectul.