Uniunea Europeană are capacitatea de a stoca peste 117 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau aproximativ o cincime din consumul său anual, potrivit Gas Infrastructure Europe. Aceste rezerve erau pline acum un an, ceea ce a permis blocului comunitar să reziste fără probleme la o iarnă neobișnuit de lungă, care a făcut ca prețurile globale ale gazului să crească în ianuarie, scrie Politico.
„Intrând în iarna actuală, cu mai puține depozite de gaze naturale, Europa merge pe o coardă foarte subțire – și nu ar fi nevoie decât de o rafală puternică de vânt pentru a o doborî”, a spus Jack Sharples, un cercetător la Oxford Institute for Energy Studies.
Europa „a reușit să treacă relativ fără probleme prin iarna trecută, întrucât la început avea stocuri foarte mari de gaze”, a declarat James Huckstepp, analist de gaze naturale la S&P Global Platts.
În prezent, instalațiile de depozitare din UE sunt umplute până la 60% din capacitate, sau puțin sub 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Acest stoc trebuie să ajungă la cel puțin 80 de miliarde de metri cubi până la data de 1 octombrie pentru a asigura un tampon adecvat împotriva fluctuațiilor pieței în timpul iernii, a spus Sharples.
O parte a motivului pentru care rezervele au fost atât de mari în 2020 a fost pentru că pandemia a blocat economia, creând o sursă masivă de aprovizionare care a făcut ca prețurile să se prăbușească până la 3 dolari pentru un milion de unități termice britanice (mmBTU).
Pe de altă parte, Europa a anulat transporturile americane de gaze naturale lichefiate (GNL) în martie 2020, care ar fi asigurat o cantitate de gaze mai mare decât era necesar la momentul respectiv.