FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Reuters, această decizie a fost luată după ce președintele Tokayev a transmis vineri că armata și forțele de scuritate au dispoziție de a trage în manifestanți fără ordine.

„Cetăţenii americani din Kazahstan ar trebui să fie conştienţi de faptul că protestele violente pot afecta grav capacitatea Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţă pentru cetăţenii americani care pleacă din Kazahstan”, a declarat un reprezentant al Departamentului de Stat.

Mai multe proteste au izbucnit în Kazakhstan după ce decizia guvernului de a elimina plafonul pentru gazul petrolier lichefiat (GPL) a dus la scumpirea acestuia. Președintele a impus miercuri o stare de urgență în orașul Almaty și în regiunea Mangistau, declarând că în spatele violenței se află agitatorii autohtoni și străini. Situația s-a intensificat ulterior, protestul național transformându-se dintr-o simplă manifestație față de creșterea prețurilor într-o mișcare împotriva conducerii autoritare a Kazakhstanului.