
Departamentul de Justiție a ajuns la un acord de principiu cu Bayer și Monsanto în ultimele zile după ce companiile au acceptat să vândă mai multe active, a declarat Wall Street Journal, luni, citând oameni familiarizați cu chestiunea, mai scrie Reuters.
În cadrul acordului, Bayer a acceptat să vândă active suplimentare pentru semințe și tratamente către BASF (BASFn.DE) și a fost de acord să facă concesii legate de agricultura digitală.
Analistul Baader Helvea, Markus Mayer, a declarat că se așteaptă ca toate concesiile făcute Departamentului de Justiției american să nu depășească, probabil, cu mult mai mult vânzările de active deja convenite de Comisia Europeană.
Preluarea, una dintre cele mai mari trei tranzacții din sectorul agroalimentar din ultimii ani, ar crea o companie cu o pondere mai mare de un sfert din piața mondială a semințelor și pesticidelor. O economie agricolă globală cu o dinamică redusă a stimulat consolidarea printre principalii actori de îngrășăminte și pesticide, declanșând proteste din partea grupurilor de mediu și agricole, îngrijorate de puterea lor asupra pieței.
Acordul reduce concurența pentru vânzarea de semințe și produse chimice pentru fermierii care și așa se luptă cu prețurile reduse pe care le primesc pentru culturi, crescând și mai mult riscul de scădere a prețurilor, a declarat Wenonah Hauter, director executiv pentru Food & Water Watch, un grup de advocacy.
„Dezinvestirea impusă de Departamentul de Justiție face prea puține pentru a reduce controlul extrem de ridicat al noii companii care va avea acces la datele fermierilor, genetica, biotehnologia sau industria agricolă asociată”, a mai spus ea.
Bayer a refuzat să comenteze raportul Departamentului de Justiție american, dar a afirmat într-o declarație că a anticipează închiderea achiziției Monsanto în al doilea trimestru al acestui an.
De asemenea, săptămâna trecută, Monsanto a afirmat într-un raport trimestrial că este încrezător că apărobările din partea americanilor și alte aprobări necesare vor fi obținute în cel de-al doilea trimestrul al acestui an. În plus, Monsanto nu a găzduit conferința obișnuită cu analiștii pentru a discuta rezultatele financiare de anul trecut din cauza fuziunii în curs.
BASF, Monsanto și Departamentul de Justiție au refuzat să comenteze informația.
Departamentul de Justiție a declarat luna trecută că încă revizuiește acordul și a remarcat faptul că semințele modificate genetic sunt în mare parte interzise în Europa, dar sunt utilizate pe scară largă în Statele Unite.
Acțiunile Bayer au crescut cu 4,7% până la 0800 GMT, atingând un nou maxim în ultima lună.
„Vânzarea acestor active și emisiunea de drepturi de acțiuni … ar trebui să înceapă, prin urmare, în curând și ar trebui să declanșeze efecte pozitive pe bursă”, a spus Mayer, adăugând că problema drepturilor ar trebui să fie mai mică decât se anticipase inițial.
Acțiunile Monsanto, cea mai mare companie de semințe din lume, s-au apropiat cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani la New York, luni, înainte să închidă cu o creștere de 6,2%, la 125,15 dolari pe acțiune.