FacebookTwitterLinkedIn

De exemplu, în acest an, cantitatea de pește înregistrată la cherhanaua din Crișan din Delta Dunării a scăzut cu 50% față de cea de anul trecut, iar concursurile de pescuit organizate în mediul natural din rezervație au capturi tot mai mici.

„Cantitatea de pește de la cherhanaua din Crișan a scăzut cu 50% față de anul trecut. Primăvara, am avut un sezon foarte bun. Vara, din cauza condițiilor hidro-meteo, cantitățile de pește au mai scăzut. Și presiunea turistică a dus la scăderea cantității de pește, întrucât toată lumea care vine în Deltă vrea să mănânce un pește proaspăt”, a explicat președintele FOPDD.

Verbina a mai spus că autoritățile ar trebui să stabilească un plan pe termen lung pentru decolmatarea unor zone.

„Ceea ce trebuie făcut este un plan bine gândit și de lungă durată…și să începem decolmatarea lacurilor. Vă dau un exemplu, Obretinul Mic, un lac care se află la zece minute de noi și unde mergeam la pescuit cu tatăl meu acum 50 de ani, în partea de vest avea 8 metri, iar acum are 80 de centimetri. Asta e diferența. Peștele trăiește în apă, nu în noroi”, a menționat Dan Verbina.

La rândul său, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Tibuleac, a subliniat că premiile acordate la ultimele concursuri de pescuit organizate în mediul natural din rezervație au fost în funcție de numărul peștilor capturați de participanți, nu în funcție de mărimea sau greutatea lor.

„Am avut un concurs de pescuit acum câteva luni și organizatorii îmi spuneau că echipa care a prins trei exemplare în trei zile de concurs a fost declarată câștigătoare. E foarte puțin în condițiile în care în anii trecuți capturile se măsurau în centimetri sau în greutate, acum le cuantificam la număr. E penibil să vii în Deltă, să organizezi un concurs de pescuit și să nu ai ce să evaluezi la finele concursului”, a concluzionat și președintele AMDTDD, Cătălin Tibuleac.