FacebookTwitterLinkedIn

Companiile de tehnologie din Europa Centrală au crescut în clasamentul Fast 50, în medie, cu 1.127%, între 2013 și 2016, acesta este al doilea an consecutiv în care creșterea medie este de peste 1.000%.

Primele cinci poziții din clasamentul Fast 50 sunt ocupate de noi apariții în top, toate fiinf companii Rising Stars anul trecut. Companiile din sectorul soluțiilor de IT & Digital domină clasamentul cu 39 de companii.

Prima poziție în clasamentul Fast 50 de anul acesta îi revine companiei de rezervări online a transportului aerian din Cehia, Kiwi.com, cu o creștere a veniturilor în ultimii patru ani de 7.145%. Kiwi.com a ocupat anul trecut locul cinci la categoria Rising Stars sub numele de Skypicker.com, ceea ce indică faptul că obiectivul său de a deveni lider mondial în turismul online este realizabil.

Imediat după Kiwi.com, se găsește câștigătorul de anul trecut al categoriei Rising Stars, compania de tehnologie Deeper, din Lituania, în timp ce pe locul trei se găsește compania Prusa Research din Republica Cehă.

La start, 43 de companii din România

43 de companii din România au luat startul competiției de anul acesta, dintre care trei se găsesc în clasamentul Fast 50.

Compania românească cu cea mai mare rată de creștere a veniturilor este compania Trencadis (Baia Mare), cu creștere a veniturilor de 710%, în ultimii patru ani. Aflată pentru a doua oară în clasamentul Fast 50, în urcare pe locul 19 față de locul 40 ocupat anul trecut, Trencadis este o companie de sisteme integrate al cărei obiectiv principal este acela de a optimiza și a inova soluțiile destinate interacțiunii dintre cetățeni și instituțiile statului.

Aflată pentru prima dată în clasamentul Fast 50, compania timișoreană Qualteh se plasează direct pe locul 39, cu o rată de creștere de 388%. Qualteh construiește soluții de dezvoltare și adaptare pentru companii inovatoare și soluții de software mobile.

Cu o rată de creștere de 324%, Tremend (București), o companie de software cu peste 11 ani de experiență, se situează pe locul 47. Pentru a doua oară în clasamentul Fast 50, Tremend este specializată în livrarea de soluții complexe de software, încorporând tehnologii avansate destinate unor clienți variați, de la start up-uri americane la multinaționale din peste 15 țări, situate pe trei continente.

Pe lângă acestea, furnizorul de soluții de automatizare robotizată a proceselor Uipath devine primul business care câștigă o distincție specială pentru Most Disruptive Innovation. Premiul recunoaște acele afaceri care sunt pionieri în domeniul lor de activitate. Fondată în anul 2015 și operând mai mult la nivel internațional, UiPath își propune să schimbe lumea cu ajutorul proceselor automatizate și să ușureze astfel munca oamenilor, permițându-le să se concentreze mai mult pe partea creativă a muncii.

Companiile din sectorul IT din România s-au regăsit mereu printre performerii clasamentului Fast 50 și mă bucur că nici anul acesta nu fac excepție. Aș dori să îi felicit pe cei care au demonstrat performanță anul acesta, companii tinere născute în această nouă economie. Acestea sunt companii care cresc într-un an cât altele în 100, iar noi le sprijinim în călătoria lor către scalarea afacerii”, a spus Alina Mirea (foto), Partener al Deloitte România și coordonatoarea locală a programului. „De 18 ani, Deloitte urmărește antreprenorii în dezvoltarea lor, de la companii tinere pe care le sprijinim să se dezvolte, până la afaceri mature, prea mari pentru un clasament ca Fast 50, dar cu care colaborăm în continuare”.

Rising Stars: CGTrader

Categoria Rising Stars reprezintă acele afaceri tinere, cu o creștere atât de puternică încât este posibil să se regăsească în topul Fast 50 în anii următori. Anul acesta, câștigătoarea categoriei Rising Stars este compania lituaniană CGTrader, cu o rată de creștere în ultimii trei ani de 3.329%.

Categoria Big Five este dedicată companiilor mari, a căror scală nu le permite să concureze cu organizații mai mici în topul Fast 50 din punct de vedere al creșterii. Câștigătorul de anul acesta este vânzătorul online de produse de modă din Cehia, ZOOT, cu o rată de creștere de 820% în ultimii patru ani.

Dadanco Europe, inovatorul în încălzire, ventilație și aer condiționat din Serbia a câștigat anul acesta premiul pentru Most Disruptive Innovation.

Polonia are cele mai multe companii în top

Anul acesta, companii din 11 țări central și est europene se regăsesc în clasamentul Fast 50: Polonia (19 companii), Croația (8), Lituania (6), Republica Cehă (5), România (3), Bulgaria, Ungaria și Slovacia (fiecare câte 2), precum și Bosnia & Herțegovina, Estonia și Letonia (fiecare câte o companie).

Anul acesta, companiile din sectorul IT & digital au fost din nou cele care au dominat clasamentul Fast 50 (39 companii). De asemenea, zece companii din industria internetului, Media și Telecom au intrat în clasament și doar una din tehnologii curate & energie. În clasament nu este prezentă nicio companie din sectorul biotehnologiei, nanotech și medtech.

Clasamentul Fast 50 ierarhizează companiile din sectorul tehnologiei, din Europa Centrală, pe baza creșterii veniturilor pe o perioadă de patru ani. Pentru clasamentul din 2017, au fost analizate veniturile din intervalul 2013 – 2016.

Companiile trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a fi considerate eligibile pentru topul Fast 50 din Europa Centrală: venituri anuale de cel puțin 50.000 euro în fiecare an, între 2013 și 2016; să dezvolte/să producă tehnologii patentate care contribuie semnificativ la veniturile companiei; să aibă o structură a acționariatului care exclude subsidiarele deținute majoritar de entități strategice. În plus, acestea trebuie să aibă sediu într-o țară din Europa Centrală (Albania, Bulgaria, Bosnia & Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia sau Slovenia).