FacebookTwitterLinkedIn

Raluca Bontaș, Partener al Deloitte România, speră ca, în urma dezbaterii publice, schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajatorii din IT și cercetare-dezvoltare să fie îmbunătățită, astfel încât să nu existe tratamente diferite pentru angajatori. Această schemă propusă de guvern se află în stadiul de proiect.

„Este esențial ca măcar de această dată să fie luată în considerare părerea specialiștilor și mai ales a celor direct afectați de aceste măsuri. Spun acest lucru pentru că pe baza formulei de calcul pentru compensare prevăzută de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori și parțial sau deloc pentru alte categorii”, a precizat Bontaș.

Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis să majoreze salariul brut al angajaților din acest domeniu cu 20% să beneficieze, datorită schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. O majorare de 20% a salariului brut presupune că angajatorii doar și-au menținut costul pe care îl aveau la 31 decembrie 2018, în timp ce angajații au primit mai puțini bani.

„Pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut, pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salvează mare lucru. Cei mai afectați sunt poate cei care au acordat bonusuri sau alte forme de compensare pentru ca angajații să nu aibă de suferit, dar care nu au făcut modificări ale salariului brut. Această categorie de angajatori, deși a fost de bună credință, a menținut netul salariaților, deci și-a majorat costurile salariale totale, nu va beneficia de niciun fel de compensare. În concluzie, deducerile propuse sunt în cuantum diferit, în funcție de modul în care au procedat angajatorii și e cel puțin straniu, dacă nu îngrijorător, că dintre aceștia, cei dezavantajați vor fi cei care au încercat să își protejeze salariații”, a subliniat Bontaș.

Partener-ul Deloitte România a mai spus că mediul de afaceri a avertizat încă de la momentul lansării proiectului legislativ prin care s-a realizat transferul de contribuții că vor exista implicații negative pentru anumite categorii, chiar și în condițiile în care angajatorii majorează salariile brute până la nivelul costului total pe care îl aveau cu angajații la 31 decembrie 2017.

Proiectul aflat acum în dezbatere a fost propus tocmai pentru a rezolva aceste probleme și de aceea ar fi de așteptat să nu genereze altele. În concluzie ar fi bine ca deficiențele observate să fie remediate în cadrul dezbaterii publice, și nu după ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Bontaș.