Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Deloitte: România intră în liga mare a fondurilor de investiții

Pe fondul unei economii stabile în regiune și a indicatorilor macroeconomici în creștere, România a câștigat încrederea investitorilor, devenind astfel o piață principală în zonă, alături de Polonia, potrivit Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey.
 aboneaza-te
Radu Dumitrescu

Am asistat, în ultimul timp, la o creștere semnificativă a activității fondurilor de investiții în România, după ce mai multe proiecte au fost încheiate cu succes, atât la nivel de ridicare de fonduri, cât și la nivel de exit-uri”, a spus Radu Dumitrescu (foto), Partener la Deloitte România.

Printre cele mai mari tranzacții încheiate în ultimul an se numără achiziția Profi de către Mid Europa Partners sau achiziția de către Allianz Capital Partners a unui pachet minoritar în cadrul E.ON Distribuție România.

Mă aștept ca fondurile de investiții prezente în România să continue să încheie tranzacții mari în următoarea perioadă și nu aș fi deloc surprins să văd tranzacții cu valori de sute de milioane de euro în care să fie și un fond de investiții implicat. România este atractivă pentru fondurile de investiții în sectoare precum farma, petrol și gaze naturale, servicii financiar-bancare sau producție. România joacă acum în aceeași ligă cu Polonia și sunt convins că am ajuns, în sfârșit, pe harta marilor fonduri de investiții”, a adăugat Dumitrescu.

După un an cu turbulențe post-Brexit, în Europa și Europa de Est, studiul Deloitte arată semnele unei reveniri în forță, ceea ce indică unul dintre cei mai buni ani, atât pentru investiții, cât și pentru exit-uri, întrucât multe fonduri de investiții din regiune au generat rezultate foarte bune pentru investitori, conform studiului citat.

După o ușoară creștere în primăvară, încrederea investitorilor din Europa Centrală a crescut mai mult în ultimele șase luni, ajungând la 130 în Indexul Deloitte, de la 113, și marcând astfel cel mai bun nivel al încrederii din ultimii trei ani. Acest lucru se datorează, cu precădere, încrederii în economie, cu 90% dintre respondenți estimând o creștere constantă (64%) sau o îmbunătățire (26%) în lunile care vin”, au precizat reprezentanții Deloitte.

Participanții la sondajul Deloitte sunt extrem de interesați de tranzacții. Două treimi dintre respondenți estimează că își vor concentra eforturile în special către achiziții, iar inanțarea o vor crește progresiv. În același timp ce, de două ori mai mulți respondenți estimează că finanțarea va crește în următorii doi ani.

De asemenea, 36% dintre respondenți au apreciat că mărimea tranzacțiilor va crește, acesta fiind procentul cel mai mare din ultimii zece ani.

Acest lucru indică o încredere a fondurilor de investiții în perpectivele de finanțare, dat fiind că partea leului în ce privește fondurile prezente în regiune vine din afară”, au subliniat reprezentanții Deloitte.

Sondajul mai arată că vânzătorii au, în continuare, așteptări de creștere a prețurilor, fiind posibil ca acestea să se accentueze. O treime dintre respondenți (31%) anticipează că vânzătorii vor obține mai mult pentru activele lor în lunile următoare, iar 61% își mențin așteptările curente. Majoritatea (54%) simt că vânzătorii au așteptări mai mari legate de preț în ultima jumătate a anului.

Piețele cu o lichiditate bună sunt favorabile tranzacțiilor, iar acest lucru poate să ajute prețul, ceea ce este util pentru vânzători și poate fi unul din motivele pentru care exit-ul a fost puternic”, a spus Mark Jung, Partener Deloitte și lider al sectorului dedicat fondurilor de investiții.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii