FacebookTwitterLinkedIn

Acest nivel este dublu comparativ cu primul semestru din 2016. În acest an, în primele șase luni ale anului, au fost anunțate 49 de tranzacții față de 38 în primele șase luni din 2016.

Studiul include tranzacții anunțate în perioada relevantă care au o valoare estimată sau anunțată între 5 și 500 milioane euro. Tranzacțiile sub această limită nu sunt considerate relevante pentru piața de M&A din România, iar cele peste limită sunt mega-tranzacții care au un impact care poate denatura analiza trimestrială.

Aplicația românească Clever Taxi, preluată de mytaxi, serviciul online de transport al grupului Daimler (Mercedes)

În acestă perioadă, Deloitte a fost implicată în calitate de consultant financiar în achiziția a 31 de farmacii de către Penta Investments, ce vor fi relansate sub logo Dr. Max, precum și în achiziția aplicației Clever Taxi de către proprietarii liderului european în domeniu mytaxi. Pentru niciuna dintre aceste tranzacții nu a fost declarată valoarea tranzacției, dar ambele sunt estimate la peste 10 milioane de euro.

Piața de M&A din România s-a dublat în al doilea trimestru, la 889 milioane de euro

Piața de M&A din România s-a ridicat la 889 milioane euro în al doilea trimestru al anului, conform surselor publice, mai mult decât dublu față de trimestrul precedent.

În urma analizei tranzacțiilor, a căror valoare nu a fost dezvăluită sau estimată public, estimarea Deloitte cu privire la piața totală de M&A în trimestrul al doilea al acestui an se situează în intervalul 950 milioane – 1 miliard euro.

Numărul de tranzacții relevante a fost de 19, în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, anul acesta a avut loc o tranzacție în plus, dar valoarea a crescut de trei ori.

„Am asistat la un trimestru foarte bun în piața de fuziuni și achiziții din România, în linie cu așteptările, determinat de contextul macroeconomic favorabil și de rezultatele solide înregistrate de companiile românești. Vedem efervescență în multe sectoare de activitate, în principal în servicii financiare, retail si bunuri de larg consum, sănătate, industrial. În continuare, ne așteptăm ca în piața de M&A, activitatea să se mențină într-un ritm susținut și în perioada următoare”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanță în fuziuni și achiziții Deloitte România.

Valoarea medie a unei tranzacțiii în acest trimestru a fost de 68 de milioane de euro, datorită impactului deosebit de mare al celor trei tranzacții din top.

Frații Pavăl au făcut a doua tranzacție, ca valoare, a trimetrului

Cea mai mare tranzacție a trimestrului, care a influențat semnificativ datele, dar nu a atins dimensiunea necesară pentru a fi clasificată ca megatranzacție, a fost cea de 401 milioane euro, prin care Enel a achiziționat pachete de câte 13,6% în E-Distributie Muntenia și Enel Energie Muntenia, în urma finalizării arbitrajului internațional privind privatizarea Electrica Muntenia Sud.

Enel a finalizat achiziția a 13,6% din E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, pentru 400 milioane de euro

A doua tranzacție ca importanță a fost achiziției clădirilor de birouri AFI Park de către Dedeman, controlat de frații Dragoș și Adrian Pavăl, cu o valoare totală estimată de 164 de milioane de euro.

Dedeman intră pe investiții imobiliare: achiziționează clădirile de birouri AFI Park pentru 164 milioane de euro

Topul tranzacțiilor este încheiat de vânzarea a 50% din proprietățile Iulius Holding către Atterbury Romania. Deloitte estimează valoarea acestei tranzacții la aproximativ 150 de milioane de euro, pe baza valorii estimate a activelor, de 300 milioane euro.

Joint venture între Iulius și Atterbury Europe