FacebookTwitterLinkedIn

„Modificarea regulilor fiscale din legislația românească începând din 2018 va avea ca efect majorarea costurilor fiscale în cazul cesionării creanțelor. În anumite situații, costurile vor depăși prețul de vânzare și vor pune tranzacțiile sub semnul întrebării”, a spus Dan Bădin.

Regimul fiscal al deductibilității creanțelor înstrăinate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, inițial prin Ordonanța de Guvern nr 25/2017 și, ulterior, prin Legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonanțe, publicată la data de 23 martie 2018.

Conform legii, deductibilitatea este plafonată la 30% din valoarea pierderii nete care reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și valoarea creanței vândute. Instituțiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferența dintre prețul de vânzare și valoarea creanțelor scoase din conturile bilanțiere și înstrăinate. În cazul specific al tranzacțiilor cu creanțe neperformante scoase în afara bilanțului, instituțiile financiare datorează impozitul asupra sumei pe care o încasează de la cumpărător și asupra a 70% din diferența dintre valoarea creanței vândute și prețul de vânzare al acesteia.

„Studiul comparativ la nivelul Uniunii Europene. Tratamentul fiscal privind vânzarea de creanțe”, referitor la regimul fiscal al pierderilor înregistrate ca urmare a vânzării de credite neperformante, arată că:

  1. 22 de state membre acordă deductibilitate integrală la calculul impozitului pe profit pentru pierderile înregistrate de către instituțiile de credit, ca urmare a vânzării de creanțe rezultate din credite neperformante
  2. 3 state membre, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia impun anumite limitări, dar acordă și posibilitatea deducerii integrale în anumite condiții
  3. Grecia acordă deductibilitate integrală, dar ulterioară momentului vânzării, iar Lituania pe baza unei soluții fiscale anticipate sau opinii ale autorităților fiscale.

Analizând comparativ regulile fiscale aplicate de fiecare stat membru UE în cazul vânzărilor de creanțe, studiul arată că majoritatea țărilor acordă deductibilitate integrală pentru pierderi. Anumite state impun limitări, iar în anumite condiții dau și posibilitatea deductibilității integrale”, subliniază Bădin.

„Studiul comparativ la nivelul Uniunii Europene. Tratamentul fiscal privind vânzarea de creanțe” a fost realizat pe baza informațiilor primite de la firmele din rețeaua din Deloitte din celelalte state membre UE, valabile în 2017 și reprezintă o analiză orientativă. Deloitte România a realizat acest studiu la solicitarea Asociației Române a Băncilor.