FacebookTwitterLinkedIn

Mai exact, numărul companiilor românești prezente în clasament a crescut față de anul trecut de la 42 la 46, plasând România pe locul al 4-lea, cu o poziție mai sus față de 2014.

Veniturile totale ale companiilor din România au crescut cu aproape 7% până la 46 miliarde euro. Prin comparație, veniturile totale ale tuturor companiilor prezente în Top 500 au scăzut cu 1,8% față de anul trecut, ajungând la 682 miliarde euro. De asemenea, 30 de companii românești au urcat în clasament față de anul anterior și 8 companii noi au intrat în clasament.

Industria energiei și a resurselor a contribuit cel mai mult la poziția țării în clasament, cu venituri cumulate de 18,943 miliarde euro, urmată de industria de bunuri de larg consum și transporturi cu 13,378 miliarde euro, industria prelucrătoare cu 9,526 miliarde euro, tehnologie, media și telecomunicații cu 2,849 miliarde euro și industria de sănătate cu 1,311 miliarde euro.

Industriile-cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune (bunuri de larg consum, transport, energie și resurse și industria prelucrătoare) au generat peste 90% din veniturile totale

Cea mai spectaculoasă creștere a înregistrat-o Auchan, care a urcat 217 de locuri până pe poziția 237, în timp ce Enel, Oscar Downstream și Interagro nu au mai intrat anul acesta în clasament. În ce privește acționariatul companiilor românești prezente în clasament, cele mai multe sunt multinaționale (36) și numai trei reprezintă entități deținute de antreprenori români.

„Statistica arată că activitatea antreprenorială s-a intensificat, iar procentul celor care intenționează să-și deschidă o afacere în următorii trei ani este cel mai mare din regiune. Cu toate acestea, faptul că în clasament avem doar trei companii românești deținute de antreprenori locali este un semn că disponibilitatea resurselor este încă scăzută și politicile publice nu sunt suficient de încurajatoare pentru asumarea unor riscuri de ordin financiar”, spune George Mucibabici, președintele Deloitte România.

La rândul său, Hein van Dam, Partener Coordonator Consultanță Financiară Deloitte România, a afirmat că, în următorii ani, vom vedea tot mai multe companii deținute de antreprenori locali, în clasament. „România poate deveni un jucător mult mai interesant pe piață. Dacă se va concentra pe lucrurile fundamentale în atragerea investițiilor, nu există niciun motiv pentru care România să nu devină a doua mare economie din Europa Centrală, după Polonia”.

Clasamentul celor mai mari bănci și companii de asigurare arată același număr ca în anul precedent: șase bănci și patru companii de asigurare. Cu active totale de 51,9 miliarde euro, sectorul bancar a înregistrat o ușoară creștere, de la 51,1 miliarde euro în anul anterior. Clasamentul a rămas la fel, cu Banca Comercială Română (BCR) pe prima poziție, urmată de BRD- Groupe Societe Generale și Banca Transilvania, pe următoarele locuri.

„Locul pe care România îl ocupă în Deloitte CE Top 500 reflectă, în mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum și buna sa poziționare. Cu o creștere microeconomică constantă, România se situează printre campionii regionali în ceea ce privește creșterea economică. Este de așteptat ca această evoluție să continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politică, legislativă și fiscală a țării, care reprezintă elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativă a mediului economic și de afaceri”, susține Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România.