FacebookTwitterLinkedIn

În clasamentul publicat de Deloitte se află 46 de companii din țara noastră ce cumulează venituri de 46,4 miliarde euro în 2015, în creștere ușoară față de anul precedent. După Automobile Dacia, în top se află OMV Petrom, pe locul 27 (cu venituri de 4 miliarde de euro), Rompetrol Rafinare, pe locul 52 (cu venituri de 2,5 miliarde de euro), Kaufland România (cu venituri de 2 miliarde de euro) și BAT România (cu venituri de 1,65 miliarde de euro).

Documentul prezentat de oficialii Deloitte mai arată că cea mai mare rată de creștere a fost înregistrată de companiile din retail, mai exact 17,8%, reprezentând 20% din totalul companiilor românești prezente în clasament. Deși puternic afectată de scăderea prețului petrolului, industria energiei și resurselor a contribuit semnificativ la poziția României în clasamentul final, generând venituri de 17 miliarde euro, urmată de industria bunurilor de consum cu 15 miliarde euro.

Ahmed Hassan, Country Managing Partner la Deloitte România, a spus: ”Clasamentul din acest an este o confirmare a faptului că România se găsește pe un trend ascendent împreună cu celelalte țări din Europa Centrală. România trebuie să continue dezvoltarea în infrastructură și să-și îmbunătățească sistemul educațional și cel sanitar pentru a putea furniza servicii mai bune și a atrage investiții în producție”.

Viitor

De asemenea, companiile cu cea mai spectaculoasă evoluție în clasament au fost Tinmar (care a urcat 92 de poziții până pe locul 308), Lidl (a urcat 79 de poziții până pe locul 185) și Mega Image (a urcat 74 de locuri până pe locul 266). Profi Rom Food este compania cu cea mai mare rată de creștere anuală a veniturilor de 38,1% în rândul companiilor românești.

Dintre cele 46 de companii românești din top, doar două sunt deținute de antreprenori români: Dedeman, firma fraților Adrian și Dragoș Pavăl (locul 212), și Tinmar, companie deținută de omul de afaceri Augustin Oancea, iar 37 sunt multinaționale.

Citește și: Top cool brands – Food retailers

Pentru întocmirea raportului CE Top 500, Deloitte a realizat un sondaj în rândul liderilor celor mai mari companii din regiune, iar 17% dintre companiile românești prezente în clasament au răspuns că transformarea digitală reprezintă o prioritate și că integrarea ultimelor tehnologii în beneficiul consumatorilor este un deziderat.

Crearea unei culturi digitale eficiente reprezintă un efort conștient. Companiile mature din punct de vedere digital lucrează la propria cultură în mod constant. Liderii acestor companii sunt de părere că firmele lor fac eforturi conștiente pentru a încuraja asumarea riscului, agilitatea și colaborarea”, a spus Cosmin Costea, Director de Strategie Deloitte Digital.

Primele cinci locuri în clasamentul CE Top 500 sunt identice cu cele de anul trecut. PKN Orlen (Polonia) își menține poziția de lider al regiunii în ciuda scăderii veniturilor cu 17,2%. MOL (Ungaria) este pe locul al doilea și în acest an, cu venituri cu 15,6% mai mici față de anul trecut. Škoda Auto (Cehia) este pe locul al treilea, cu o creștere de 6,3%. Locurile IV și V sunt ocupate de Jeronimo Martins Poland și Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.

Veniturile cumulate ale tuturor companiilor prezente în CE Top 500 se ridică la 685 miliarde euro, reprezentând o creștere medie anuala de 1,7% față de 682 miliarde euro în anul anterior. Aceasta este a zecea oară când Deloitte analizează cele mai mari companii din cele 18 țări din Europa Centrală și Ucraina (500 de companii, 50 de bănci, 50 de companii de asigurare).

foto: dreamstime.com