FacebookTwitterLinkedIn

„Studiul din acest an indică faptul că directorii financiari prezenți în România apreciază climatul actual de business, după traversarea unor perioade mai dificile, însă privesc în viitor cu reținere. Este evident că lipsa lor de entuziasm în ce privește viitorul se leagă mult de volatilitatea fiscală și legislația imprevizibilă”, a spus Farrukh Khan (foto), Partener și lider al Deloitte CFO Survey în România.

Dintre directorii financiari intervievați, 66% estimează că PIB-ul României va continua să crească anul acesta, dar  91% cred că inflația va crește în 2018, ceea ce le va genera creșteri ale dobânzilor și probleme cu finanțarea afacerilor.

De altfel, 48% dintre directorii financiari sunt de părere că finanțarea internă este cea mai atractivă sursă de finanțare, 36% mizează pe împrumuturi bancare și doar aproximativ 27% pe fonduri europene.

De asemenea, 59% dintre directorii financiari consideră că instabilitatea economică și fiscală reprezintă cele mai mari riscuri pentru afaceri, anul acesta.

În plus, 90% dintre ei estimează creșterea cheltuielilor cu forța de muncă, în timp ce același procent crede că activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) se va menține la un nivel constant.

Astfel, 85% dintre directorii financiari cred că nu este un moment bun pentru asumarea de riscuri. De altfel, 34% dintre directorii financiari estimează o creștere a profitabilității în următoarele 12 luni, în timp ce 37% cred că va rămâne neschimbată.

Majoritatea directorilor financiari sunt optimiști în legătură cu indicatorii macroeconomici; acest lucru nu se reflectă însă asupra spiritului lor întreprinzător, atunci când vine vorba de decizia de a investi. Cadrul fiscal și juridic, precum și preocupările legate de suficiența forței de muncă calificate par a fi cele mai mari provocări care contribuie la nivelul încrederii și la fructificarea oportunităților pierdute”, a adăugat Khan.

Cu toate că digitalizarea se află pe agenda tuturor, studiul a revelat că gradul de informare referitor la impactul și beneficiile pe care le poate aduce este scăzut în rândul directorilor financiari.

Doar 10% dintre directorii financiari sunt de părere că organizațiile lor sunt avansate în RPA (robotic process automation), iar 37% dintre ei estimează economii între 10-40%, ca urmare a utilizării RPA și 35% economii sub 10%.

Cu toate acestea, 68% dintre directorii financiari susțin că sunt activ implicați în strategia privind digitalizarea companiilor și 49% cred că rolul lor este foarte bine pregătit pentru creșterea digitalizării, iar 66% cred că departamentele financiare ar trebui să aibă cunoștințe privind automatizarea proceselor pentru a face față cerințelor privind digitalizarea.

Companiile din România se află în diverse etape în ce privește digitalizarea. Directorii financiari intervievați înțeleg că implementarea tot mai multor procese automate în cadrul operațiunilor și în zona financiară este importantă în era digitală. Cu toate acestea, puțini directori financiari sunt de părere că entitățile din care provin sunt avansate în utilizarea RPA, în timp ce mulți dintre aceștia au dificultăți în estimarea posibilelor avantaje rezultate în urma utilizării RPA. Automatizarea sarcinilor repetitive și cu valoare redusă în cadrul companiilor este o oportunitate excelentă pentru a muta focusul angajaților către activitățile complexe și cu valoare adăugată, dat fiind deficitul actual de forță de muncă calificată care ne așteptăm să existe și în următorii ani”, a spus Zeno Căprariu, Director al Deloitte România.