FacebookTwitterLinkedIn

Una dintre consecințele triste ale acestui an este că am fost nevoiți să nu mai avem… nevoi. Nu ne trebuie haine noi dacă muncim de acasă, nu avem nevoie de mașină dacă nu putem pleca nicăieri, nu trebuie să arătăm bine dacă nu ne vede nimeni. Ne detașăm încetul cu încetul de dorințele noastre, uităm de visuri și ambiții, ne îndepărtăm de tot ce ne face să progresăm și să ne îmbogățim sufletește. Ne dăm bătuți. Nu toți, dar cei care sunt descurajați, demoralizați și dezorientați nu sunt puțini. Noua realitate a lui „nu e nevoie să…” ne împinge spre comoditate și inerție: te trezești dimineața fără să-ți faci patul, te apuci de treabă fără să ieși din pijamale…  Facem jogging cu telefonul agățat de braț și cu căștile în urechi, dacă nu avem un dispozitiv dintr-acelea care îți pun mușchii în mișcare prin impulsuri electrice, în timp ce stai în fotoliu.
Chiar și în această situație, sau cu atât mai mult în această situație, spune Silvia Venturini, directoarea de creație de la Fendi, trebuie să lăsăm frumosul să intre în noua noastră realitate. Fendi a conceput, pentru sezonul toamnă-iarnă 2020, în colaborare cu producătorul de accesorii Chaos o colecție de obiecte utile prin frumusețea lor și practice doar dacă vrei să le acorzi acest statut.

Îți trebuie o cutie pentru AirPods? Nu neapărat. Dar o vrei pe cea de la Fendi, pentru că e frumoasă și neobișnuită: e o poșetă în miniatură, care poate fi agățată de geantă ca un breloc. Sau husa pentru iPhone 11 – care nu e husă, e un plic foarte elegant care îți încape în palmă – cine ar crede că ascunde un telefon? Fendi are propria interpretare a stylusului pentru touchscreen, care poate fi folosit ca atare sau poate fi un cercel excentric, agățat în ureche.

La prima vedere, ești tentat să spui că cel mai inutil obiect dintre toate este portbricheta – dar e atât de delicată și de elegantă și de prețioasă încât pur și simplu înnobilează banala și ieftina brichetă de plastic; ți-o dorești indiferent dacă fumezi sau nu. Unde mai pui că e bine să ai o brichetă la îndemână în caz că o seară oarecare se transformă într-una romantică. Nu ca să dai foc la perdele, ci ca să aprinzi lumânările parfumate.
Colecția Fendi x Chaos o vizează indirect și pe jumătatea noastră mai bună, pe care o ispitesc cu o casetă aurie pentru smartwatch. Da, cutiuța asta fermecată transformă ceasul de mână într-un ceas de buzunar, și pe iubi într-un gentleman. „Da, dar iubi nu are vestă din aceea cu buzunar orizontal pentru ceas”, vei zice. Normal că nu are – asta e ideea, o nevoie duce la alta: întâi își ia cutiuța pentru ceas, apoi vesta, pe urmă costumul și cine știe, poate te ia de nevastă. Poate că nevoile noastre au atins anul acesta un minim istoric, dar speranța nu moare niciodată.