FacebookTwitterLinkedIn

Se așteaptă ca zona euro să rămână în deflație în lunile următoare, în mare parte din cauza aprecierii recente a monedei euro, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Inflația anuală principală este „așteptată să rămână negativă în lunile următoare”, după ce a intrat în deflație în august pentru prima dată în ultimii patru ani, a declarat Lagarde.

Christine Lagarde a menționat că „scăderile anterioare ale prețurilor la energie, un euro mai puternic și o reducere temporară a ratei taxei pe valoarea adăugată în Germania” sunt principalii factori pentru scăderea susținută a prețurilor.

Creșterea prețurilor a încetinit sau s-a oprit în majoritatea economiilor blocului monedei unice de la începutul pandemiei, întrucât cererea slăbită a pus în pericol numeroase locuri de muncă, iar consumatorii au devenit mai prudenți și incertitudinea perspectivelor a afectat cheltuielile întreprinderilor.

Prețurile zonei euro s-au contractat anual cu 0,2% în august, deoarece aprecierea monedei euro a făcut ca importurile să fie mai ieftine. De asemenea, costul exporturilor blocului au crescut, fiind un alt factor care cântărește asupra redresării economice.

Consiliul de guvernare al BCE „va evalua cu atenție toate informațiile primite, inclusiv evoluțiile cursului de schimb, în ​​ceea ce privește implicațiile sale asupra perspectivelor inflației pe termen mediu” și „continuă să fie pregătit să își adapteze toate instrumentele, după caz, pentru a se asigura că inflația se îndreaptă către obiectivul său într-un mod susținut ”, a spus Lagarde.

Previziunile BCE se așteaptă ca perioada deflației să fie limitată, rata inflației fiind în medie de 1% pe parcursul anului viitor.

Lagarde a spus că Banca nu se mulțumește cu privire la faptul că inflația se situează cu mult sub obiectivul său, dar că fără măsurile de politică monetară luate de BCE de la începutul pandemiei, „ne-am fi confruntat cu o contracție economică mai profundă și cu o dezinflație mai severă”.

Măsurile BCE includ oferirea de împrumuturi ieftine băncilor pentru a stimula împrumuturile către gospodării și întreprinderi, dar și un program de cumpărare de obligațiuni de 1,35 miliarde de euro.