Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Macroeconomie |
|

Deficitul comercial a ajuns la peste 1,2 miliarde de euro, în scădere cu 10,7%

Potrivit raportului BNR, deficitul comercial a ajuns la 1,264 miliarde de euro, în scădere cu 10,7% comparativ cu luna mai a anului precedent. De asemenea, majoritatea sectoarelor au înregistrat scăderi ale volumului de producție.
Deficit

Pandemia de COVID-19 și instaurarea stării de urgență a clătinat din temelii economia românească, iar multe dintre industrii pur și simplu parcă s-au oprit în loc. Printre cele mai afectate sunt HoReCa, transport și comerț, îndeosebi cel nealimentar (centrele comerciale). Însă, au existat și industrii care au fost mai puțin afectate de criza sanitară, precum industria alimentară (care se bucură de o cerere relativ inelastică din partea populației), industria chimică și cea farmaceutică (producătoare de bunuri necesare gestionării crizei sanitare), industria materialelor de construcții (activitatea din domeniu fiind afectată deocamdată în mai mică măsură) sau industria de calculatoare și electronice (stimulată de necesitatea companiilor de a digitaliza și automatiza unele activități).

Spre exemplu volumul producției industriale a scăzut cu 30,6%, în timp ce sectorul prelucrător a scăzut cu 33,8%. În plus și activitatea comercială se află pe un trend descendent, înregistrând o scădere de 11%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

La nivelul principalelor categorii de bunuri, comerțul cu autovehicule resimte cel mai puternic comprimarea cererii (scădere anuală cu 46,7%), în timp ce vânzările de bunuri pentru amenajarea și dotarea locuințelor au consemnat o evoluție favorabilă (creștere anuală de 7,5%), care poate fi asociată unei anumite nevoi de îmbunătățire a calității spațiului locativ, în contextul în care situația epidemiologică impune petrecerea unei perioade mai îndelungate la domiciliu. La nivelul serviciilor de piață prestate populației, încasările sunt cu circa 80% mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

Atenuarea pe plan global a restricțiilor asociate pandemiei a contribuit la o temperare ușoară a contracției exporturilor comparativ cu perioada anterioară, dar amplitudinea acesteia s-a menținut severă (40,1%, conform datelor preliminare INS).

Importurile de bunuri s-au redus cu 35,4% în termeni anuali, evoluție atribuită restrângerii cererii autohtone, în special în cazul bunurilor de folosință îndelungată, dar și în cel al input-urilor pentru producția destinată exportului. Deficitul comercial s-a plasat la 1264 milioane euro, în scădere cu 10,7 la sută față de luna mai 2019.

În luna mai 2020, dinamica anuală a prețurilor producției industriale pentru piața internă și-a continuat declinul, până la -1,7%, pe fondul scăderii semnificative înregistrate de cotațiile materiilor prime pe piețele internaționale. De asemenea și prețurile de producție aferente bunurilor energetice au scăzut cu 10,4%, în asociere cu prăbușirea cotației țițeiului Brent, precum și atenuarea ratei anuale de creștere a prețurilor de producție a bunurilor de consum (până la 3,8%), exclusiv pe seama evoluției din industria alimentară, antrenată de ajustarea puternică a dinamicii anuale pozitive a prețului cărnii de porc. În cazul bunurilor de consum exclusiv alimente, băuturi și tutun, al bunurilor intermediare și al celor de capital, ritmurile anuale de creștere a prețurilor de producție s-au modificat doar marginal.

Rata șomajului BIM a crescut cu până la 5,2% în luna mai, în timp ce rata șomajului înregistrat s-a menținut în jurul valorii de 2,9%. Totodată, numărul de salariați a scăzut cu 1,7%, fiind consemnat în special în sectoarele economice cele mai afectate de restricțiile introduse pe perioada stării de urgență/alertă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii