Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Deficitul bugetar aproape de pragul critic. Eurostat: România a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, în 2016

Un număr de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene - n.r.) egal sau mai mare de 3% din Produsul Intern Brut, potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Eurostat, scrie Agerpres.
bani

Spania a înregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franța un deficit de 3,4% din PIB, iar România și Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

În schimb, la finele anului trecut, România se situa în rândul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportată la PIB (37,6%), un nivel mai mic fiind înregistrat doar în Estonia (9,5% din PIB), Luxemburg (20% din PIB), Bulgaria (29,5% din PIB) și Cehia (37,2% din PIB). La nivelul UE, un număr de 16 state membre aveau, în 2016, un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB.

Potrivit Eurostat, în 2016, deficitul guvernamental și datoria, atât în zona euro cât și în UE 28, a scăzut comparativ cu 2015. În zona euro, deficitul guvernamental a scăzut de la 2,1% din PIB în 2015 până la 1,5% din PIB, în timp ce în UE a scăzut de la 2,4% până la 1,7%. Datoria guvernamentală în zona euro a scăzut de la 90,3% din PIB la finele lui 2015 până la 89,2%, la finele anului trecut, în timp ce în UE a scăzut de la 84,9% până la 83,5%.

Eurostat subliniază că nu a făcut modificări la datele raportate de statele membre.

Datele Eurostat diferă de cifrele prezentate în execuția bugetului general consolidat pe 2016, potrivit căreia anul trecut s-a încheiat cu un deficit de 18,3 miliarde de lei, respectiv 2,41% din PIB, în creștere cu aproape 1% față de soldul negativ de 1,47% din PIB înregistrat în 2015.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Cât privește estimările pentru acest an, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă.

La începutul acestei luni, Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice, a afirmat că ministerul pe care îl conduce va face un program convingător pe care îl va trimite Comisiei Europene până pe 25 aprilie, prin care va explica faptul că România se va încadra în deficitul bugetar de 3% din PIB.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii