Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Deficit bugetar de 4,17% din PIB, în primul semestru din 2020

Deficitul bugetar înregistrat în primele şase luni ale anului 2020 a fost de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.
 aboneaza-te
diagrama_scadere_1131x800.jpg

“Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, se precizează în raportul MFP privind execuţia bugetară, transmite Agerpres.

Astfel, în primele cinci luni ale acestui an, deficitul bugetar a fost de 38,84 miliarde lei (3,59% din PIB), în timp ce în primul semestru al anului trecut acesta a fost de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB.

Potrivit MFP, creşterea este explicată de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (10,2 miliarde lei), de creşterea cu 2,94 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie – iunie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde lei.

De asemenea, s-a înregistrat și o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 3,79 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 miliarde lei, mai informează Agerpres.

În primul semestru al acestui an, veniturile bugetului general consolidat au fost de 146,25 miliarde lei, în scădere cu 1,6% faţă de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii