Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Deciziile externe așteptate: BCE a menținut dobânda cheie și continuă să cumpere active, iar Fed a majorat dobânda de referință la 2%

Două dintre cele mai puternice instituții financiare globale, de care depind și deciziile Băncii Naționale a României, își continuă politicile monetare de până acum, confirmând așteptările analiștilor, iar opțiunile fiecăreia sunt opuse de ale celeilalte.
Curs valutar BNR, 8 aprilie 2019. Euro este în continuă creștere

Cu privire la măsurile neconvenționale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis, în ședința care a avut loc astăzi, la Riga, ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%.

Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până la sfârșitul verii anului 2019 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura că evoluția inflației rămâne în concordanță cu anticipațiile actuale privind o ajustare susținută a traiectoriei inflației”, se scrie într-un comunicat al BCE.

În plus, Consiliul BCE a hotărât că va continua să efectueze achiziții nete în cadrul programului de achiziționare de active în ritmul lunar actual de 30 de miliarde de euro până la sfârșitul lunii septembrie 2018.

După această lună, Consiliul guvernatorilor anticipează, sub rezerva unor date noi care să confirme perspectivele inflației pe termen mediu ale Consiliului guvernatorilor, reducerea ritmului lunar al achizițiilor nete de active la 15 miliarde de euro, până la sfârșitul lunii decembrie 2018 și încetarea acestora ulterior.

De asmenea, Consiliul guvernatorilor BCE intenționează să aplice în continuare politica privind reinvestirea principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după încheierea achizițiilor nete de active și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

„Deciziile de politică monetară adoptate astăzi mențin gradul amplu actual de acomodare monetară care va asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu”, se subliniază într-un comunicat de presă al BCE.

Consiliul BCE susține că a luat aceste decizii, după ce a analizat progresele înregistrate în direcția unei ajustări susținute a traiectoriei inflației, luând în considerare și cele mai recente proiecții macroeconomice ale experților Eurosistemului, măsurile presiunilor la nivelul prețurilor și salariilor, precum și incertitudinile asociate perspectivelor inflației.

Rezerva Federală din Statele Unite (Fed) a decis, miercuri, majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25 de puncte procentuale, până la intervalul 1,75%-2%, semnalând că ar putea decide alte două creşteri anul acesta, potrivit Reuters. Aceasta este a şaptea majorare a dobânzii decisă de Fed începând din 2015.

Majorarea marchează o schimbare de ciclu, înlocuindu-l pe cel setat pentru a combate criza din 2007-2009. Decizia a fost luată pe fondul creşterii inflaţiei într-un ritm mai accelerat decât se preconiza, dar al scăderii şomajului şi al așteptărilor că economia Statelor Unite poate suporta costuri mai mari ale împrumuturilor.

Economia merge foarte bine”, a declarat Jerome Powell, președintele Fed, într-o conferință de presă, după ce Federal Open Market Committee a făcut declarația politică unanimă după încheierea unei ședințe de două zile.

Majoritatea oamenilor care doresc să-și găsească locuri de muncă le găsesc. Șomajul și inflația sunt scăzute … Perspectivele globale ale creșterii rămân favorabile”, a mai spus Powell.

Potrivit comunicatului Fed, creşterea economică a Statelor Unite ar urma să continue creşterea în ritm rapid indiferent de majorarea dobânzii de referinţă. “Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise se aşteaptă ca majorarea graduală a intervalului ratei dobânzii să fie compatibilă cu expansiunea activităţilor economice, cu situaţia unei pieţe a muncii puternice şi cu un nivel al inflaţiei în obiectivul de 2% pe termen mediu”, informează instituţia.

Fed a renunţat la angajamentul de a ţine dobânzile suficient de mici pentru stimularea economiei „o anumită perioadă”, transmiţând că nu va tolera, cel puţin până în anul 2020, creşterea inflaţiei peste nivelul stabilit.

Oficialii guvernamentali americani au semnalat miercuri că inflaţia ar putea depăşi plafonul stabilit de sistemul bancar central, respectiv 2%. Pentru anul acesta se anticipează că inflaţia va atinge 2,1% în SUA, urmând să rămână la acest nivel până în 2020.

Piaţa muncii a continuat să se consolideze, activitatea economică a crescut într-un ritm solid. Cheltuielile persoanelor fizice s-au intensificat, investiţiile fixe au continuat creşterea puternică”, a arătat reprezentanții FOMC.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii