FacebookTwitterLinkedIn

Povestea brandului Dea este strâns legată de fondatoarea companiei, Dea Mantelassi, care s-a îndrăgostit încă din copilărie de broderii, mătăsuri și decorațiuni, și care mai târziu a devenit eleva Emiliei Bellini, una dintre cele mai reputate brodeuze și fondatoarea unora dintre cele mai importante branduri din lume în materie de lenjerii și accesorii pentru pat. La mijlocul anilor 60, Dea a început să lucreze independent. Și-a înființat primul atelier în zona Chianti, celebră nu doar pentru calitatea vinurilor, ci și pentru tradiția îndelungată în materie de broderii și pentru numărul mare de artizani talentați în această meserie.

La scurt timp, frații Deei i s-au alăturat în proaspăt lansata afacere: Alfredo a preluat departamentul administrativ și financiar, iar Franco zona comercială. Anii 70 au fost un punct de răscruce în evoluția companiei: din punct de vedere estetic, produsele Dea capătă mai multă culoare, iar din punct de vedere tehnologic, se trece la automatizarea anumitor procese, prin folosirea în premieră a unor mașini de brodat, în paralel cu producția artizanală, manuală. Între 1980 și 1990, produsele Dea devin cunoscute dincolo de granițele Italiei datorită implicării Sabrinei, fiica Deei, care, ca și mama ei, a crescut printre broderii și mătăsuri pentru a urma mai apoi studii de management al afacerii. Sabrina a dat business-ului familial o nouă dimensiune, axându-se pe internaționalizarea brandului și dezvoltarea rețelei comerciale și de distribuție.

Un alt pas important a fost făcut la începutul noului mileniu, când Dea a traversat Atlanticul: este înființată compania Dea USA și este deschis magazinul-fanion din Palm Beach, Florida. Calitatea lenjeriilor Dea este urmărită pe tot parcursul procesului de producție, începând cu selecția riguroasă a firelor prețioase care intră în războaiele de țesut sofisticate de unde ies sub formă de pânze premium, cu broderii elaborate. De aici, țesăturile sunt transferate la atelierul din Toscana pentru următoarea etapă a prelucrării. Aici sunt alese culorile și designul și se fac combinațiile de materiale: Dea Mantelassi supervizează personal, ca lider al departamentului de design și creație, modul în care pânzele delicate se transformă în capodoperele cu care se mândrește compania.
Talentul înnăscut, tradiția centenară, gustul pentru frumos și, nu în ultimul rând, mâinile de aur ale artizanilor, sunt ingredientele care dau calitate și prestigiu creațiilor Dea. Broderiile sunt realizate de artizani specializați în tehnici unice transmise din generație în generație în regiunea Toscana, aceștia fiind moștenitorii și colportorii unei tradiții impresionante. Tot aici este aplicată și tăiată dantela, sunt fabricate bulinele și mitra fețelor de pernă – și acestea sunt doar câteva dintre numeroasele procese care presupun migală, pricepere și experiență, și sunt realizate manual. Operatori specializați transferă schițele artizanilor în mașini controlate de computere, care au capacitatea de a le reproduce în serie mare pe diverse materiale. Urmează apoi călcarea, care se face tot manual, și controlul de calitate. Produsele sunt împăturite și călcate din nou de o mașină specială care le pregătește pentru etapa finală, ambalarea – moment supervizat adesea de madame Dea în persoană.

Pentru a satisface cererea aflată în continuă creștere și expansiunea internațională a brandului, procesele au fost automatizate de-a lungul anilor, dar elementul uman, meșteșugul „mâinilor pricepute” a rămas în continuare un aspect primordial, fiind parte integrantă și definitorie a calității produselor Dea. Arta conviețuiește în mod fericit cu tehnologia la Dea, o companie care își păstrează și onorează tradiția și originile artizanale.
Rezultatul pasiunii și talentului oamenilor dedicați din toate departamentele companiei, produsele Dea sunt puternic legate de meșteșugurile tradiționale ale Italiei și poartă cu mândrie eticheta made in Italy.
Măiestria artizanilor toscani, tradiția, calitatea și inovația fac ca produsele Dea să fie unice. O afacere de familie care combină tehnicile artizanale cu beneficiile aduse de tehnologie, Dea își selectează cu exigență partenerii, în Europa brandul fiind prezent exclusiv în Italia și la București.

În România produsele Dea sunt disponibile prin distribuitorul exclusiv autorizat Imperia Design Luxury.
Showroom Imperia Luxury Home: Strada Promoroacă nr. 8-10, București. www.imperialuxuryhome.ro