
Cum febra Bacalaureatului a trecut, doar o etapă îi mai desparte de studenţie – admiterea. Însoţiţi de părinţi sau singuri, candidaţii completau atenţi fişele de înscriere. Mulţi au venit încrezători, fiind de părere că admiterea nu o să fie atât de grea, pe când alţii aveau emoţii mari, fie pentru că nu s-au pregătit suficient, fie erau convinşi că subiectele vor fi foarte grele.
Oricum ar fi, admiterea bate la uşa, iar FJSC-ul este pe cale să primească o nouă generaţie de studenţi. Am fost plăcut surprinsă de faptul că cei mai mulţi au venit cu speranţe şi sunt hotărâţi să aibă o carieră în acest domeniu, chiar dacă erau de părere că presa din România nu mai este “ca altă dată”. Deşi aveau vârste foarte mici atunci când presa românească se afla în “momentul ei de glorie” şi nu ştiu prea multe despre acea perioada, îşi dau seama că presa de astăzi s-a tabloidizat foarte mult şi îşi doresc să schimbe acest lucru. Am stat de vorbă cu câţiva viitori studenţi pentru a afla ce anume i-a determinat să aleagă această facultate, ce îşi doresc să facă pe viitor şi ce aşteptări au.
Mădălina Tulearcă din Galaţi a mărturisit că s-a înscris la Jurnalism deoarece a terminat un profil uman şi această facultate i s-a părut cea mai potrivită, singura care a atras-o şi despre care crede că îi oferă multe oportunităţi. Corina Cristian din Târgovişte s-a înscris aici din pasiune pentru că este o fire sociabilă şi îi place să stea de vorba cu oamenii.
Cei mai mulţi erau optimişti în legătură cu viitorul lor. Cu toate acestea, ştiu că nu vor câştiga mulţi bani la început şi sunt conştienţi că şi-au ales un domeniu în care este destul de greu să găseşti de lucru, dar asta îşi doresc să facă, aici consideră că se vor descurcă cel mai bine.
Am întâlnit oameni pasionaţi de sport sau politică, alţii îşi doreau să facă jurnalism social sau cultural. Cei care şi-au ales alte specializări, de exemplu, publicitate, aspirau la o carieră în PR. I-am întrebat pe viitorii studenţi şi de unde se informează, iar cum era de aşteptat, majoritatea îşi ia informaţiile de pe internet, pentru că “este mai rapid şi eficient”, deşi câţiva au mărturist că mai cumpără şi ziare, din moment ce vor ajunge jurnalişti. Şi anul acesta s-au înscris aproximativ 1.000 de candidaţi, lucru ce dovedeşte că foarte mulţi tineri sunt atraşi de acest domeniu şi, poate, unii dintre ei chiar vor reuşi să facă o schimbare.