FacebookTwitterLinkedIn

,,Această creştere a exporturilor s-a datorat în special datorita faptului că am început să ne orientăm şi spre alte pieţe, cum ar fi Rusia, Ucraina şi spre alte ţări din jur care au avut un salt extraordinar de mare”, a anunţat Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, la lansarea celui mai mare târg internaţional de mobilă BIFE-SIM 2013.

,,De asemenea, o piaţă foarte bună în ultima perioadă este Marea Britanie unde nu s-a simţit criza. Alte exemple sunt pieţele din SUA, Canada, Israel sau Emiratele Arabe”, mai spune Sereny.

Volumul producţiei industriale de mobile a cunoscut o creştere cu 2,7% anul trecut, în comparaţie cu anul anterior, însumând 1,83 miliarde de euro, potrivit APMR.

Realizările la export s-au situat anul trecut cu 62,6 milioane euro peste cele obţinute în 2011, iar produsul vedetă a fost scaunul transformabil, obiectul de mobilier care a înregistrat o creştere de 7,4 procente a exporturilor.

Principalele pieţe europene spre care se duce mobila produsă la noi în ţară au înregistrat scăderi semnificative. Spre exemplu, exportul spre Germania, unde volumul schimburilor comerciale al producătorilor de mobile este cel mai ridicat, a scăzut cu 12,1%, spre Grecia cu 13,1%, spre Cipru cu 19,5%, spre Danemarca scaderea a fost de 25,8%.

Pieţele pe care s-au înregistrat creşteri procentuale mai semnificative ale exportului de mobilă au fost: Marea Britanie (26%), SUA (35,5%), Ungaria (56%), Rusia (41,2%), Slovacia (98,9%), Emiratele Arabe (54,2%), Israel (37,4%), Canada (21,8%), China (75,7%).

Importul de mobilă a cunoscut uşoare abateri în jurul procentului de 100%, anul trecut, finalizându-se cu scăderi de circa 3 milioane de euro, faţă de importul înregistrat în 2011.

,,Anul 2012 a demarat imprevizibil, întreaga economie românească fiind afectată, atât de efectele crizei economice globale, dar şi de capriciile vremii dezlanţuite la început de an. Incertitudinile în privinţa asigurării unui trai decent în ţară şi migrarea masiva a forţei de munca peste hotare, au distorsionat activităţile curente şi industria prelucrarii lemnului. Totuşi, producătorii de mobilă au înţeles că trebuie să-şi diversifice activitatea şi să dezvolte relaţii comerciale, axându-se mai ales pe dezvoltarea activităţilor de export-import”, mai spune preşedintele APMR.

Printre cei mai mari producători de pe piaţa autohtonă se numără: Lemet, deţinută de omul de afaceri Alexandru Rizea, Mobexpert, deţinută de Dan Şucu, Elvila, condusă de Viorel Cataramă sau Aramis Invest, condusă de Vladimir Iacob.