FacebookTwitterLinkedIn

Eu sunt Cezarina și am hotărât ca atunci când viața îmi va oferi șansa de o lua pe Maya, fiica mea, într-o călătorie prin lume, să mergem împreună în țări care cu greu se califică la categoria „child-friendly“. Așa ne-am făcut prieteni pe viață în toate colțurile lumii! Vă invităm să călătoriți alături de noi în câteva destinații și vă lăsăm pe voi să decideți cât sunt de prietenoase sau ostile copiilor

NEPAL, oameni minunați și copii dumnezeiești

Prima destinație a călătoriei noastre a fost Nepalul. Să urci pe acoperișul lumii și să admiri cu mâna pavăză frumusețea ei părea o idee grozavă. Fără gânduri mărețe de a încăleca Everestul, dar cu speranța unui portret-foto al Annapurnei, am debarcat în Kathmandu fără prea multe așteptări. Deși capitala Nepalului nu reprezintă o atracție în sine, valea Kathmandu, cu satele și templele sale, a fost suficientă pentru a o ține pe Maya în mișcare timp de câteva zile.

Satisfacții:

  • endorfina la cote maxime după ore și ore de urcușuri și coborâșuri zilnice;
  • priveliști de poveste pe fundalul masivului Annapurna;
  • oameni minunați și copii dumnezeiești;
  • faună și floră din belșug;
  • depășirea limitelor și record de anduranță doborât.

Provocări:

  • supradoza de Dal Baht (specialitate culinară nepaleză), fiind intolerante la gluten, era printre puținele opțiuni valabile. Situația ar fi mult mai roz pentru cei cu dietă normală;
  • condiții de cazare modeste, dar acceptabile, de cele mai multe ori.

Nepalul este în topul preferințelor Mayei alături de Vietnam. Nepalul e favorit la categoria natură și animale domestice din ogradele sătenilor, Vietnamul e favorit la categoria gastronomie și noi prieteni. Deși nu neg că traseul Annapurna a solicitat-o pe Maya care avea 6 ani la vremea aceea, zilele trecute, când răsfoiam paginile Facebook ale călătoriei noastre, mi-a mărturisit pe un ton nostalgic că de-abia așteaptă să ne întoarcem în Nepal.

INDIA, o țară tumultoasă care nu te lasă indiferent

O destinație controversată, atât pentru adulți, dar mai cu seamă pentru copii. Era imposibil să nu includem India în itinerariul nostru tocmai din acest motiv. India a însemnat „acasă“ timp de 28 de zile când am călătorit de la Delhi la Agra, Jaipur, Jaisalmer, Jodhpur, Udaipur, Goa, Maraikulam, Munnar și Kochi.

O țară tumultoasă care nu te lasă indiferent și care te trage, volens-nolens, în vâltoarea ei amețitoare. Este o țară care a demolat și reconstruit valorile și reperele Mayei, o lume care a șocat-o, oripilat-o, impresionat-o și înălțat-o. Ce dar mai frumos își poate dori un părinte pentru copilul lui de la o călătorie?!

Satisfacții:

  • descoperirea unor orânduieli sociale complet străine nouă: multitudinea de religii și caste și importanța crucială a aparențelor;
  • orientarea în haosul urban și traficul infernal în care supraviețuiește cine poate și unde pietonii sunt la baza piramidei ierarhice, subordonați ai autobuzelor, camioanelor, ricșelor, motoretelor și mai ales ai vacilor;
  • vizitarea unor monumente arhitecturale simbolice și cunoașterea legendelor din spatele lor;
  • înțelegerea faptului că austeritatea și fericirea nu se exclud și că adevăratele gesturi frumoase sunt dezinteresate.

Provocări:

  • mijloace de transport în comun în care te simți ca o sardină într-o conservă;
  • inabilitatea oamenilor de a spune „nu“ și complicațiile care derivă de aici, când e vorba de un șofer care nu știe adresa hotelului, dar refuză să admită și te plimbă prin cartiere diametral opuse celui căutat;
  • atenția suplimentară la igienă.

Deși Maya n-a apreciat gastronomia indiană la justa ei valoare, a fost impresionată de povestea romatică și tristă a Taj Mahalului, de safariul pe cămilă și de noaptea petrecută sub cerul liber în deșertul Thar, de succesiunea de nunți de poveste de sub fereastra camerei de hotel din Udaipur, de ritualul de hrănire, adapare și plimbare a Radhei, elefantul de la ferma Elefantastic din Jaipur.

În ETIOPIA am evadat într-un alt mileniu

Etiopia ne-a fost sugerată de câțiva prieteni britanici ca fiind cea mai specială și deosebită țară din Africa Subsahariană. Deși nu este destinația cea mai populară pentru familii cu copii, Etiopia va grava în memoria oricărui copil amintiri de neuitat.

Dacă în India, Maroc, Nepal ai uneori senzația că ești în alt secol, în Etiopia evadarea este într-un alt mileniu. O țară preponderent agrară și cu o diversitate etnică și tribală greu de egalat, Etiopia este un univers fascinant pentru copii. Începând cu trekkingul din Munții Simien, unde umblă nestingherite cete de babuini Gelada, continuând cu depresiunea Danakil, unde musulmanii Afar transportă sarea cu caravana de cămile ca acum sute de ani, cu vulcanul activ Erta Ale, unde privești parcă în vintrea pământului, cu atmosfera mistică și bisericile monolit din Lalibela și sfârșind cu fascinantele triburi din Valea Omo, Etiopia este un atlas al cunoașterii.

Satisfacții:

  • trekkingul pe timp de noapte și la temperaturi infernale până la vulcanul Erta Ale și înapoi (cel puțin 18 km dus/întors) numit și „drumul spre iad“;
  • înoptarea în ograda tribului Mursi și timpul petrecut alături de ei;
  • jocul și alergarea pe maidan cu copiii din Omo Valley și satele Afar;
  • aprecierea bucătăriei etiopieni.
  • Provocări:
  • deși este percepută ca o țară săracă, excursiile în zonele greu accesibile precum Omo Valley și Depresiunea Danakil sunt nejustificat de costisitoare.

Când am întrebat-o pe Maya care este, după părerea ei, experiența care a marcat-o cel mai tare, răspunsul a venit subit: Vulcanul din Etiopia. Să poți coborî pe buza unui crater în care fierbe și se zvârcolește lava roșie ca focul este o experiență hipnotizantă și bulversantă și pentru un adult, darămite pentru un copil. Să dai la pește cu copiii din triburile Daasanach, care își procură momeala din cuibul cu pui al unor păsări sălbatice, să traversezi un râu cu crocodili într-un trunchi de copac scobit, să înțelegi că apa din râul tulbure și nămolos e apă potabilă pentru oamenii locului și să vezi cum un capac de suc și o jumătate de brățară de ceas ruginită sunt obiecte prețioase în acest colț de lume, sunt lecții de viață neprețuite și încercări care te fac mai puternic și mai înțelept.