FacebookTwitterLinkedIn

În Schaerbeek, turcii ţineau magazinele deschise mult mai târziu decât supermarketurile belgiene, deschideau și duminica și aveau legume și fructe proaspete tot timpul. Și alune ieftine. Frizerii nu văzusem iniţial, dar eram sigur că sunt. Erau. Am fost, am cercetat de afară și am ales-o pe cea cu cei mai mulţi clienţi. Pe principiul restaurantelor: cu cât mai aglomerate, cu atât mai bine. Era ţinută de niște marocani. Doi la număr, amândoi tundeau și mai erau două persoane în faţa mea. Timp de așteptare circa o oră. Am stat. Că nu mă grăbeam nicăieri. Clienţii? Arabi de-ai lor, povesteau, făceau glume, râdeau, se cunoșteau toţi între ei, mai veniseră și alţii între timp.

Îmi plăcea cum tundeau. Încet, cu migală, fără grabă, cu consultarea clientului, fără mașină de tuns, cu tehnică, cu precizie, mânuiau briciul la perciuni și ceafă cu mișcări scurte și sigure. Am așteptat două ore până să îmi vină rândul. Iar când am ajuns pe scaun m-am blocat la un bună seara în arabă și am reînceput conversaţia în franceză. Marocanul a râs puţin, m-a întrebat dacă sunt turist, dacă am fost în ţara lui, dacă mi-a plăcut. Da, da, da, cum să nu. Bine. Cum să fie azi? Păi, scurt. Așa mai scurt pe lateral și în spate și poate mai lung în vârful capului. A luat mașina, mai întâi cu un număr mai mare, a făcut conturul capului, apoi cu un număr mai mic a definit perciunii și la spate, după care a luat foarfeca și a început, fără vlagă, să taie câte un smoc ce se ivea printre degete (că-mi lua părul între degete). O dată, de două ori și gata. A luat briciul, a scos o lamă nouă. Mi-a arătat-o, am aprobat. Și a curăţat perciunii, i-a și subţiat destul de mult, a mai dat cu el, hârști-hârști, pe ceafă, ca să nu rămână fire de păr inestetice și gata, să-mi fie de bine. Nu cred că a durat mai mult de 10 minute toată operaţiunea. Preţul, 10 euro. Și am plecat. Mai târziu, mult mai târziu, am învăţat de pe net că există două locuri unde e obligatoriu să minţi în viaţă când te afli într-o ţara străină: la croitor și la frizer.

Niciodată să nu le spui adevărul, mai ales dacă ești turist. Bine, eu nu eram, dar m-am dat turist că așa mi s-a părut cool, plus că aveam și povești despre Maroc, o ţară unde chiar îmi plăcuse.  La croitor și la frizer spui întotdeauna că de abia ce te-ai mutat în oraș și ești în căutarea unui frizer/croitor de cursă lungă. O să se dea peste cap să te aibă de client, așa că (mai ales) prima tunsoare va fi memorabilă, anticipând multe alte vizite în viitor. Dacă le spui că ești turist, se schimbă treaba – nu o să vă mai vedeţi, așa că de ce să se obosească?

Credeţi-mă pe cuvânt, și frizerilor din străinătate să nu le spuneţi niciodată că sunteţi doar în trecere. O tunsoare atentă și un masaj al scalpului gratis am primit în Shanghai câţiva ani mai târziu, asta după ce frizeriţa aflase de la mine că tocmai mă mutasem în oraș.

După marocani și fiascoul aferent, am decis să mă tratez cu un tuns la Toni and Guy – frizerie celebră, de fiţe, unde ajungeai doar cu programare. Și la programare dilemă: aveau stiliști juniori, stiliști, stiliști seniori și designeri. Și când te hotărai la care, trebuia să vezi și dacă sunt disponibili în ziua respectivă, la ora respectivă. Eu m-am hotărât rapid alegând după preţ. Cel mai ieftin – stilistul junior. Pe atunci, bănuiesc ca și acum, existau două saloane Toni and Guy în Bruxelles. Unul era lângă casă, cumva peste drum de Comisia Europeană. De emoţie am ajuns cu vreo 20 de minute mai devreme decât ora programată.

M-a tuns o domnișoară tânără care, deși lucra la un salon englezesc, nu prea vorbea limba. Nu-i bai. Ne-am înţeles în franceză. M-a tuns cu inima și cu sufletul, dedicată fiecărui fir de păr pe care-l tăia.  După ce a dat o formă capului, a început în creștet luând șuviţe de păr, învârtindu-le și apoi ciupind cu foarfeca din ele. M-a amuzat tehnica. N-a durat mult. Mi-a aranjat frumos și bretonul și, cu mașina de ras, a îndreptat perciunii și mi-a luat părul de pe ceafă. Încântat, am plătit triplu cât la marocan și am plecat promiţându-mi să mai revin.

Ajuns acasă, mi-am dat seama, după o scurtă cercetare în oglindă, că mă tunsese mai rău decât marocanul. Nu că îmi stătea rău – îmi stătea bine. Problema era că domnișoara, probabil, nefiind obișnuită să tundă bărbaţi, nu a știut cum să cureţe cu briciul sau cu mașina și să dea contur drept părului pe după urechi. Așa că, deși eram tuns regulamentar, la o privire mai atentă, firele mici de păr ce cădeau peste vârful urechii dădeau impresia de neglijenţă.

Citește și Kitesurfing și șerveţele de hârtie

Dar m-am mai dus la Toni and Guy. Era lângă casă și era de fiţe. De câteva ori am nimerit chiar și la stiliști seniori. Impecabilă tehnica tunsului. În schimb nu știa niciunul, la fel ca și colega lor mai mică, să facă un contur al părţii de jos a părului, mai ales în zona urechilor.

Ultima încercare la Toni and Guy a fost la celălalt salon. Am ajuns acolo pentru că la cel de lângă casa mea era plin și domnișoara de la rezervări s-a oferit să mă ajute să obţin la salonul-frate o programare. Și ce să vezi? Aici am dat peste un turc. Specialist în bărbi și mustăţi. Cum tocmai îmi lăsasem din nou cioc, ăsta a fost primul lucru pe care mi l-a spus: „Ciocul tău nu e tocmai bine aranjat. Hai că ţi-l îndrept eu“. Și mi l-a îndreptat perfect. Nici nu mai conta dacă tundea bine sau nu. M-a câștigat de client la prima mânuire a mașinii de ras. Și m-a tuns excepţional. Singurul frizer de la Toni and Guy care a știut cum să tundă părul de prin jurul urechilor fără să lase fire mai lungi sau mai scurte. De aici încolo, totul a devenit rutină.