Cautare
, Contributor

Forbes.com

IT |
|

De la licențe la cloud: Cloudul oferă acces mai ușor la tehnologie

Cloud_computing.svg_.png
Ca parte din programul de creștere a înțelegerii modelului de cloud computing, EuroCloud România a lansat în octombrie 2012 seria de evenimente CloudBreakfast. Primul CloudBreakfast a fost prilejul unei dezbateri alături de producătorii de software din România, pe tema “Cum va schimba cloud-ul modul în care consumăm azi software?”.

Soluțiile cloud ajută companiile să-și optimizeze costurile pentru infrastructură, hosting, mentenanță și licențe software, oferind acces rapid și flexibil la tehnologie de vârf, ceea ce le poate oferi un avantaj competitiv în raport cu concurența. Cloud computing-ul reprezintă unul dintre cei mai importanți pași făcuți de industria IT în ultimii ani, care transformă modul în care comunicăm și facem business. Însă rămâne de văzut dacă acesta va reuși să crească consumul de software și servicii.

“Cloud-ul a ajuns să schimbe în mod fundamental modul în care facem afaceri, ne distrăm, comunicăm unii cu alții, consumăm software și servicii asociate. Cloud-ul este o posibilitate pentru companii să folosească în mod legal aplicațiile de care au nevoie, într-un mod mai flexibil, pe perioada în care au nevoie”, a declarat Elena Zvarici, președintele EuroCloud România.

Prezent la evenimentul EuroCloud, Varujan Pambuccian, deputat în Parlamentul României, a spus că, totodată, un plus major pe care îl are cloud-ul este acela că furnizorii de astfel de servicii oferă utilizatorilor nu doar spațiu de stocare, ci un întreg sistem de infrastructură, așa încât cei care îl vor adopta rapid vor avea un mare avantaj competitiv.

Adrian Cioroianu, Business Development Manager Intel România, a arătat că, prin intermediul cloud computing-ului, IT-ul poate scala rapid resursele de calcul și poate permite livrarea de aplicații optimizate pentru dispozitivele utilizatorilor. Bogdan Georgescu, Channel Account Manager la Intel România, este de părere că avântul cloud-ului și a dispozitivelor conectate transformă felul în care companiile beneficiază de produsele și serviciile IT.

“Pentru ca business-urile să capitalizeze aceste inovaţii, este necesar ca industria să se adreseze cererii mari de centre de date mai eficiente, sigure şi performante”, a adăugat acesta.

Alexandru Gheorghiu, Channel Sales Manager la Adobe România, a prezentat noul mod de vânzare a suitei Creative de la Adobe – Creative Cloud. Aceasta permite utilizatorilor să folosească în mod flexibil și eficient întreaga gama de aplicații Creative în mod abonament, acesta reprezentând un prim pas concret către modelul cloud din partea producătorului de software.

Zoli Herczeg, Business Development Manager Applications în cadrul Microsoft România, vine să întărească aceste afirmații, menționând că se observă un interes tot mai mare pentru cloud, atât din partea clienților, cât și din partea firmelor care fac business din IT.

“Utilizarea cloud computing este o transformare inevitabilă, dată în principal de flexibilitatea crescută, de ușurința administrării și scăderea costului operării sistemelor IT (tehnologia informației). Eficiența economică este atât de mare încât această transformare este, cum spuneam, inevitabilă, iar acest lucru se vede și în România. În următorii ani, credem că folosirea cloud-ului va deveni ceva normal și vom trece de la frenezia actuală la realități simple, în care clienții vor ști foarte clar când este mai bine să închirieze software plus resurse din cloud și când este mai bine să achiziționeze licențe”, a subliniat Zoli Herczeg.

După ce în anii ‘90 s-au constatat rate record în pirateria software, vânzătorii din piața de profil au început să lanseze oferte de cloud ca o alternativă recomandată la modul tradițional de vânzare de licențe de aplicații.

Totuși, Magda Popescu, outside counsel BSA România, avertizează că există încă pericole legate de sharing-ul neautorizat de informații de logare sau punerea la dispoziție neautorizată de software prin public sau private cloud.

“Continuăm să vorbim și în cloud de licență, în sensul de acord de transmitere de drepturi de utilizare, cu respectarea anumitor termeni și condiții. La fel și despre pirateria software, în sensul de license abuse, de încălcare a drepturilor titularilor și furnizorilor de software as a service. În acest context, BSA încurajează utilizarea legală a serviciilor în cloud”, afirmă aceasta.

După cum arată un studiu realizat de Ipsos pentru BSA, 39% dintre utilizatorii de internet sunt deschiși ideii de folosire a cloud-ului, familiarizarea cu aceste sisteme fiind mai mare în piețele emergente, pentru că acestea sunt mai deschise la noile tehnologii.

În nouă din țările UE în care a fost derulat studiul, procentul de utilizare a cloud-ului este de 24%, față de 34%, la nivel global. Utilizarea tehnologiilor cloud variază semnificativ între statele membre ale Uniunii Europene, de la 39% în Grecia și România, la 17% în Ungaria și Germania, iar cei mai mulți dintre europeni folosesc cloud computing-ul în interes personal – 86%, potrivit Ipsos și BSA.

Deși tranzitia de la modelele tradiționale de licență la cloud este necesară în primul rând datorită creșterii uriașe a cantității de informații, procesul de adoptare a noii tehnologii ar putea să fie mai lent decât ne-am aștepta. Însă trecerea la un astfel de sistem este inevitabilă, numai dacă ne uităm la modul în care a evoluat și continuă să se schimbe tehnologia.

În prezent există 2,5 miliarde de utilizatori de internet, însă, conform Intel, numărul acestora va ajunge la 3 miliarde până în 2015. De asemenea, de la 15 miliarde de device-uri conectate în 2015, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Intel România în cadrul evenimentului CloudBreakfast, se va ajunge la 25 miliarde de echipamente, până în 2020.

Invitați să ia cuvântul la întâlnirea CloudBreakfast a EuroCloud Romania au fost Varujan Pambuccian, Deputat, Parlamentul României, Magda Popescu, Outside counsel, BSA Romania, Alexandru Gheorghiu, Channel Sales Manager Adobe Romania, Adrian Cioroianu, Business Development Manager Intel Romania, Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel Romania, Zoli Herczeg, Business Development Manager Applications Microsoft Romania.

Membru activ al comunității EuroCloud, EuroCloud România este o organizație independentă, non-guvernamentală și non-profit, ce reprezintă un liant între industria cloud, utilizatorii serviciilor de cloud computing și mediul legislativ românesc și european. EuroCloud România este membru al Consiliului de Administrare EuroCloud Europa și se poziționează ca un partener strategic pentru companiile multinaționale și companiile românești care doresc să crească nivelul de conștientizare al serviciilor cloud în România prin acțiuni de conștientizare, educare a utilizatorilor și prin moderarea unei comunități active a industriei de cloud computing din România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii