FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit agenţiei de turism Perfect Tour, în rândul celor mai ”solicitate” destinații de vacanță pentru acest sezon este, în continuare, litoralul bulgăresc. Locurile următoare sunt ocupate de Turcia și Grecia, și, în ciuda protestelor care au avut loc în mai multe orașe importante din Turcia, turismul estival din această țară nu a fost afectat. In ceea ce privește  Grecia, potrivit reprezentanților agenției online de turism Tripsta.ro, mai mult de jumătate dintre biletele de avion vândute au ca destinație finală Atena, care este urmată apoi de Salonic și de insulele Rhodos și Kos.

În ceea ce privește bugetul mediu pentru vara 2013, acesta se învarte în jurul cifrei de 700 euro de persoană, fie că este vorba despre destinații din România, Bulgaria, Turcia, Grecia. ”Diferă doar durata sejurului. Dacă unii au preferat 10-12 zile în Bulgaria, de exemplu, alții au ales o croazieră de 7 zile pe Mediterana sau au zburat în Dominicană”, mai spun reprezentanții Perfect Tour.

Pe lângă destinațiile de litoral, printre destinaţiile de tip city break cele mai dorite în această vară de români s-au numărat Istanbul, Londra şi Viena, urmată îndeaproape de Berlin, potrivit agenţiei online Tripsta.ro.  ”Turiștii români, au ales aproape de fiecare dată să achiziționeze doar biletele de avion spre destinația dorită. Putem afirma că numărul turiștilor independenți, care doresc să își organizeze singuri vacanța este în creștere”, spune Mihai Negre, International Sales&Distribution Manager al Tripsta.ro. 

Cu toate că destinațiile tradiționale rămân în top, potrivit agentiilor de turism, încep să aibă o pondere din ce în ce mai mare locurile exotice și croazierele.

”Ca particularitate, chiar daca vorbim despre bugete mai mari, clienții sunt mult mai atenți cu banii lor și știu exact ceea ce doresc, documentându-se în prealabil despre destinația dorită. În topul vacanțelor exotice conduce Republica Dominicană, unde un sejur de 7 nopți pornește de la circa 800 euro/persoană, urmat de Mexic, cu Riviera Maya (tarife de la 850 euro pentru șapte nopți). Iar cele mai căutate croaziere sunt cele din Mediterana, românii profitând de legăturile aeriene bune și la preț convenabil cu orașele de îmbarcare din Italia (Veneția, Civitavecchia) sau Spania (Barcelona) pentru a petrece o săptămână de vis la bordul unei nave care în fiecare zi oprește în alt port”, spun reprezentanții Perfect Tour.

Pe de altă parte, din cei 4.300 de pasageri români care au călătorit numai anul trecut în destinații exotice, mai mult de jumătate dintre aceștia au ales să călătorească cu Air France KLM, potrivit oficialilor companiei.

”În topul destinațiilor exotice pentru acest an se regăsesc Insulele Caraibe şi Insulele din Oceanul Indian (Mauritius şi Reunion), unde pasagerii noștri fie optează pentru sejururi complete, fie se îmbarcă pe liniile de croazieră”, spune directorul Air France KLM România, Alexandru Dobrescu. Tot el spune că prețul pentru aceste destinații variază între 800 și 1.200 de euro, în funcție de data la care se face rezervarea și de momentul călătoriei. 

În plus, şi agenţia online Tripsta.ro spune că a înregistrat solicitări pentru ţări exotice care deocamdată reprezintă numai 2% din total, iar destinațiile sunt variate: Thailanda (mai ales Bangkok), Uganda sau Zanzibar.

Turoperatorii speră în creşterea acestei nişe în anii următori, mai ales că românii se arată din ce în ce mai dornici să descopere locuri mai îndepărtate şi, în acelaşi timp, exotice.