Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

De la 1 februarie, taxă pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și a gazului

taxa_pe_monopol.jpg
De la 1 februarie, Guvernul va introduce o taxa pe monopolul natural ce va fi aplicată operatorilor din sectorul energiei electrice și a gazului metan.

Taxa se va aplica în perioada 1 februarie- 31 decembrie 2014 și va genera venituri suplimentare la bugetul statului în valoare de 127,4 milioane euro.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgență elaborată și publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale. Potrivit notei de fundamentare, bugetul de stat va înregistra în urma colectării acestei taxe venituri de 257,5 milioane de lei în acest an (aproximativ 60 de milioane de euro) și 295,7 milioane de lei în 2014 (aproximativ 68 milioane de euro). Sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinanţării proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene.

Taxa se va ridica la 0,45 lei/Mwh în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie și va fi aproape triplă- respectiv de 1,25 lei/Mwh, în cazul cantităţii distribuite.

 Nu vor plăti această taxă operatorii de distribuţie care prestează acest tip de serviciu pentru mai puţin de 100.000 clienţi.

Companiile vizate vor putea "suporta impunerea unei astfel de taxe", întrucât toate au profit, potrivit Ministerului Finanțelor.

Printre companiile care vor achita această taxa începând de la 1 februarie se numărăr companiile Transeletrica, CEZ Distribuţie, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distribuţie şi Distrigaz Sud Reţele.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii