FacebookTwitterLinkedIn

Ar fi urmat, natural, extinderi și alte câteva achiziții pe traseu, între cele două capete de pod, atât în distribuție, cât și în producție, care ar fi transformat compania românească într-un jucător relevant la nivel european. Cel puțin așa cum îl vedea omul de afaceri.

La un deceniu distanță, povestea s-a încheiat, oficial, după ce KMG International (denumirea fostului Rompetrol), controlat de grupul kazah KazMunayGas, a anunțat, oficial, că a vîndut 51% din Dyneff către China Energy Company Limited (CEFC).

În lipsa valorii tranzacției, pe care cele două părți o păstrează confidențială, alte câteva detalii concrete.

Dyneff a avut anul trecut afaceri de aproape 2 miliarde euro, cu o creștere estimată de peste 15% în acest an. Până anul trecut, compania cu sediul la Montpellier a fost condusă de Cătălin Dumitru, actualul vicepreședinte al grupului Rompetrol.

KMG International este al doilea grup petrolier ca mărime din România, fiind activ în 12 țări. Fostul grup Rompetrol este activ în 12 țări și are peste 7.000 de angajați, fiind preluat în 2007 de către grupul kazah KazMunayGas de la Dinu Patriciu în urma uneia dintre cele mai mari tranzacții de piața românească.

CEFC este activ în 15 țări și are peste 20.000 de angajați, afacerile depășind 30 de miliarde de euro anual.

Dacă pentru chinezi, tranzacția confirmă strategia de extindere pe piețe importante ale lumii, pentru KMG International este încă o validare a etapei de consolidare și eficientizare a operațiunilor în care se află în ultima perioadă. De altfel, această strategie îi permisese companiei să consemneze profit la finalul primului semstru, după multă vreme în care pierderile de ordinul zecilor de milioane de euro erau o obișnuință.

Privită din România, o tranzacție între o companie chineză și una kazahă pare mai degrabă exotică. Văzută din mijlocul forumului de energie KazEnergy, care are loc de aproape un deceniu la Astana, noua capitală a Kazahstanului și orașul care ar trebui să confirme metamorfoza vastului stat eurasiatic, povestea este mult mai naturală și semnifică încă un pilon între cele două state care pun preț atât de mare pe ideea de cooperare pe termen lung, așa cum este ea înțeleasă de la mii de kilometri depărtare de Vestul Europei sau America.

Mai multe detalii exclusive despre tranzacție puteți afla din edițiile următoare ale revistei Forbes România.

Aflați în zilele următoare mai multe despre tendințele în domeniul energetic, așa cum se văd ele de la Astana, și despre perspectivele mult trâmbițatului ”drum al mătăsii”, pe forbes.ro.

Citiți aici un interviu în exclusivitate cu artizanul noii strategii a grupului KazMunayGas în România.