Cautare
, Contributor

Marketer și scriitor

Opinii |
|

De ce uneori trebuie să tăcem

Se pare că viețile noastre au nevoie în general de mult zgomot pentru a conta. Am ajuns să vorbim atât de mult că uneori nu ne mai rămâne nimic valoros de spus. Și când avem ceva de spus cu adevărat, care contează, nu ne mai aude nimeni. Pentru că vocea noastră, într-o mare de voci deja diluate, devine simplu zgomot care s-adaugă zgomotului general. Poate că ar trebui să vorbim mai puțin și să ascultăm mai mult.
Laurentiu_Ion_Forbes

Am refuzat odată să țin un discurs. Eram la gala de premiere Forbes 30 sub 30 și, în momentul în care am ajuns la microfon, am spus că nu am nimic de spus. Peste o sută de oameni se uitau uluiți la mine, în timp ce am explicat, pe scurt, că am ajuns să vorbesc atât de mult că nu mai am nimic de spus. Am cerut, în schimb, să facem un selfie spontan. Ceea ce s-a și întâmplat. La acel moment, am crezut că, într-o mare de discursuri triumfătoare, tăcerea unui om, care a ajuns acolo pentru că vorbise mult, poate transmite un mesaj mai puternic.

Uneori tăcerea poate fi cel mai bun discurs pe care îl putem livra în fața unor oameni și a unor situații. Deși tăcerea poate fi considerată o impolitețe, cred că — dimpotrivă — poate fi un semn de respect față de ideile unui om în anumite cazuri și față de lume. Nu de puține ori, la locurile noastre de muncă, ni se cere să spunem ce credem despre un feedback. Cumva, trebuie să ne spunem părerea despre o părere care va naște o altă părere și tot așa, ceea ce într-un final nu ne va lăsa cu nimic: nu numai că feedbackul, la care probabil s-a gândit ceva timp, se va dilua, dar va putea fi pus sub semnul întrebării din cauza unor opinii livrate ulterior, la focul momentului. Feedbackul este important, dacă nu chiar esențial, la fel și comunicarea în general, numai că ambele trebuie să se întâmple la momentul potrivit.

DE CE UNEORI E IMPORTANT SĂ RENUNȚI PENTRU A CÂȘTIGA

Tăcerea mai înseamnă apoi că putem asculta: suntem capabili să ascultăm pe de o parte și ne pasă de ceea ce ni se spune pe de altă parte. Se spune că oamenii care nu pot asculta cu adevărat vor începe să vorbească despre ei, împărtășind chiar o experiență similară.

Deși poate fi considerat un semn de empatie în primă instanță, într-un final nu arată decât lipsa de empatie a celui care nu știe să asculte. Iar una dintre cele mai importante lecții de leadership ne învață să știm să ascultăm, ceea ce implică, desigur, o tăcere monumentală, dar extrem de pragmatică în starea ei. Ne învață să înțelegem ce se întâmplă cu adevărat înainte să articulăm o opinie sau un sfat.

CE TREBUIE SĂ ÎNVĂȚĂM DIN EȘECURILE SIMONEI HALEP

Dacă nu avem nimic important sau valoros de spus, mai bine tăcem. La job, simțim de multe ori nevoia să ne plângem: că avem mult de muncă, suntem frustrați sau că nu suntem mulțumiți de salariu. Este important pentru noi, dar — în loc să ne plângem mereu, trebuie să semnalăm o dată ce problemă avem și, dacă nu se întâmplă nimic, să facem ce credem că trebuie făcut. Să facem, nu să spunem.

Tot la job, dacă nu avem o întrebare de pus, mai bine tăcem decât să ne facem auziți prin intermediul aceluiași zgomot neproductiv pe care-l face un scaun când e târât într-o sală de ședință. La fel și dacă ne lovim de bârfă — trebuie să răspundem prin tăcerea celui demn. Zgomotul ne poate manipula doar dacă ne angrenăm în el, generând tot zgomot la rândul nostru, ca într-un final să devenim și noi o mică parte a decibelilor din care nu se mai înțelege nimic.

Poate că pentru unii dintre noi tăcerea înseamnă că întoarcem spatele lumii, că ne ascundem. Dimpotrivă, aș spune. Înseamnă că ne întoarcem cu fața spre lume și ne oprim puțin să ascultăm și să învățăm, să arătăm respect înțelegând ce se întâmplă cu adevărat în jurul nostru. Într-o cameră în care toată lumea vorbește, țipă și se agită, și în care toți au o opinie, uneori trebuie să tăcem și doar să ascultăm.

Laurențiu Ion poate fi contactat pe LinkedIn.

CELOR CARE MUNCESC MEREU ÎN AFARA PROGRAMULUI DE LUCRU

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii