Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

De ce se luptă în instanță doi dintre cei mai bogați oameni din lume?

O companie alimentară indiană a pus față în față cea mai mare afacere de comerț electronic din lume, Amazon, cu cea mai mare companie din India, Reliance.  
Business,Rival,Comptetition,Concept,With,Tow,Businessmen,Isolated,On,White

Ambele companii au lansat oferte pentru același retailer indian – Future Group, relatează BBC. Analiștii spun că bătălia juridică, în care un gigant american se confruntă cu o companie locală cu un avantaj pe teren propriu, ar putea modela creșterea comerțului electronic în India pentru anii următori.

„Cred că acest lucru este masiv. Amazon nu a văzut niciodată acest tip de rival pe niciuna dintre piețele sale”, a declarat pentru BBC Satish Meena, analist senior de prognoză la Forrester.

Amazon l-a făcut pe fondatorul său, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, iar compania a crescut într-un ritm galopant la nivel global. Însă, directorul executiv al Reliance, Mukesh Ambani – care este cel mai bogat om din India – are, de asemenea, o istorie deloc de neglijat. Analiștii din industrie cred că planurile sale din retail vor reprezenta o provocare pentru Amazon și pentru Flipkart, deținută de Walmart.

Jeff Bezos, fondator Amazon
Jeff Bezos, fondator Amazon

Amazon și-a extins agresiv prezența în India, dar și Reliance are, de asemenea, planuri de dezvoltare atât pe segmentul comerțului electronic, cât și al afacerii sale alimentare. 

Future Group a încheiat un acord pentru a vinde active în valoare de 3,4 miliarde dolari către Reliance Industries la începutul acestui an.

Totodată, începând din 2019, Amazon deține o participație de 49% la Future Coupons, ceea ce îi conferă o participație indirectă la Future Retail. Din acest motiv, Amazon susține că Future Group a fost împiedicată să vândă către companii indiene, inclusiv Reliance.

Future Retail a fost puternic lovită de pandemie și susține că acordul său cu Reliance este esențial pentru menținerea companiei pe linia de plutire.

Mukesh Ambani, fondator Reliance
Mukesh Ambani, fondator Reliance

În cazul în care este permisă achiziția de către Reliance , aceasta îi va oferi accesul la peste 1.800 de magazine din mai mult de 420 de orașe din India, precum și în cadrul activității de vânzare cu ridicata și de logistică a Future Group.

„Reliance este un jucător care are bani și influența necesară pe această piață, dar nu are expertiza pentru a face comerț electronic”, a adăugat analistul Meena.

Dacă Amazon câștigă, ar putea încetini planurile unui concurent cheie care vrea să intre pe segmentul comerțului electronic. 

Amazon și Reliance sunt dispuși să lupte pentru piața indiană din cauza potențialului ei de creștere de neegalat.

„Nu există nicio altă piață, după SUA și China, care să le ofere acest tip de oportunitate”, a mai spus Meena. 

Retailul Indiei are o valoare de aproximativ 850 de miliarde de dolari, potrivit informațiilor date de Meena, dar în acest moment doar o mică parte este reprezentată de comerțul electronic. Totuși, devine o piață din ce în ce mai aglomerată și competitivă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii