Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

Opinie |
|

De ce să lucrezi cu un designer de interior

Nu este prima oară când vorbesc despre acest subiect, dar în continuare primesc întrebări de la potențiali clienți care nu sunt hotărâți dacă să apeleze la un designer de interior sau mai bine să facă proiectul de amenajare pe cont propriu.
Natalia Facebook

 

Propun să clarificăm acest lucru prin enumerarea avantajelor și dezavantajelor de a lucra cu un designer. Cel puțin acest lucru o să vă ajute să trageți o concluzie și să luați cea mai corectă hotărâre. Înainte să începem să vorbim despre avantaje, vreau să vă atrag atenția la cum să alegeți un designer, ce calități trebuie să aibă și la ce să fiți atenți:

Un designer este un profesionist cu o școală în spate (aici ar fi bine să aflați ce studii are în domeniu: o facultate sau un curs acreditat. Mare atenție la cei care nu au nicio educație specializată în design, dar s-au apucat din pasiune, pentru că pare o meserie frumoasă și ușoară) și cu ceva experiență care trebuie să se vadă din proiectele realizate din portofoliu. Am pus accent pe „realizate” pentru că este o mare diferență între designerii care fac doar concepte și cei care implementează toate nebuniile pe care le-au propus. Dacă vă doriți un proiect complet, vă rog să fiți atenți la proiectele reale pe care le-au materializat designerii de-a lungul parcursului profesional.

Și să vorbim despre avantajele de a lucra cu un designer:

Designerii gândesc spațiul unitar. Adică propun un stil, o tematică pe care o aplică în toată locuința care trebuie amenajată. Greșeala clienților care fac proiectul pe cont propriu este că nu aplică această regulă și de multe ori fiecare cameră arată diferit de cealaltă, ceea ce creează un dezechilibru al atmosferei generale din casă.

Planifică spațiul. Designerul gândește compartimentarea, fluxul, traseul prin locuință în așa fel ca voi (cei care veți locui aici) să aveți o viață mai ușoară și mai practică. Designerul știe să ascundă depozitările, să mascheze diverse țevi sau instalații, să gândească un traseu ergonomic, să propună poziționarea pieselor de mobilier în așa fel ca să nu vă împiedicați de ele și să ofere siguranță mai ales dacă aveți copii mici.

Dar… clar că există și un „DAR”: ca să obțineți cea mai bună compartimentare și planificare, vă rog să luați în calcul că designerul trebuie să fie prezent încă din faza de construcție a casei sau a apartamentului. Pentru că dacă deja ați construit pereții și ați tras instalația, cu siguranță nu o să vreți să mai spargeți ceva, pentru că acest lucru presupune timp și bani, ba chiar discuții cu constructorul și inginerul. Ideal ar fi ca să începeți colaborarea cu un designer încă de la etapa când alegeți arhitectul pentru casă sau dezvoltatorul care încă nu a ridicat blocul.

Detaliază proiectul, adică face schițele tehnice. Știți acele foi cu multe linii și câteva texte care nu vă interesează, dar care, sunteți conștienți, vă ajută să realizați corect proiectul. Eeeee, aici, designerul este bine-venit și chiar venerat, mai ales când propune un concept frumos care ulterior trebuie și realizat. Datoria unui designer este nu doar să facă câteva randări frumoase sau moodboard-uri, ci să vină și cu partea din spatele propunerii, adică partea tehnică. Acum să nu înțelegeți greșit că designerul face schițe de producție (aici intervine proiectantul de mobilă, finisaje speciale etc.), dar prin detaliere ajută furnizorii să facă oferta de preț și să vadă compartimentarea, soluțiile estetice ale proiectului.

Optimizează bugetul. Dacă trebuie, cu siguranță poate 🙂 Dar dacă există potențial mai mare din partea clientului, nu o să o facă. Acum depinde ce își dorește clientul și dacă nevoile și dorințele acestuia chiar sunt realizabile în bugetul pe care îl comunică mai departe. Dar ca să lămurim: designerul poate să vă obțină prețuri mai bune la anumite finisaje, mobilă, decor etc., pentru că furnizorii sunt interesați să colaboreze cu designerii care aduc clienții constant. De aceea, dacă vreți să aveți un proiect frumos și cu prețuri mai bune, atunci apelați la un designer.

Mai puțin stres + mai puțină pierdere de timp. Dacă alegeți să lucrați cu un designer, atunci cu siguranță o mare parte din stresul proiectului și materializării acestuia va fi externalizată către designer și echipa sa. Același lucru se întâmplă și cu timpul. Dacă până acum ați avut cel puțin o experiență în a renova pe cont propriu locuința, atunci știți despre ce vorbesc. Ore de discuții cu furnizorii la telefon, plimbări în căutarea produselor, săptămâni de căutări ale celor mai bune oferte pe toate site-urile de decorațiuni etc. Cred că nu mai este nevoie să explic!

Să nu uităm și de partea mai puțin plăcută atunci când v-ați propus să apelați la un designer și nu știți ce riscuri pot apărea:

Lipsa comunicării. Colaborarea este productivă când ambele părți (designerul și clientul) știu să comunice și să fie transparente una față de cealaltă. Dacă voi sunteți deschiși, iar designerul vă vorbește foarte vag, atunci mai bine evitați colaborarea. Designerul are obligația să vă explice cum lucrează, ce servicii oferă și care este costul acestora (împărțit în etape). Comunicarea cu designerul nu ar trebui să se limiteze doar la cea verbală, ci fiecare decizie importantă ar trebui să fie transmisă și în scris. Chiar dacă WhattsUp-ul a devenit foarte comod, eu în continuare folosesc e-mailul pentru a salva discuțiile și detaliile importante ale proiectului. Încerc să evit posibilele conflicte sau pierderea informațiilor. În concluzie: căutați pe cineva cu care puteți comunica și stabiliți acest aspect încă de la început.

Banii în avans. Dacă un designer cere totul în avans, aveți mare grijă să nu fiți înșelați, am auzit nu de puține astfel de cazuri. Logica ar fi ca designerul să ceară un avans și apoi să împartă plățile în câteva tranșe, după predarea anumitor etape.

Lipsa bugetului. Dacă bugetul este o problemă, și colaborarea cu designerul va fi o problemă. Adică clientul trebuie să comunice de la bun început cât dorește să investească în amenajare, iar designerul are obligația să spună sincer dacă merită sau nu, din punctul lui de vedere, să ia acest proiect și să-l ducă până la capăt. De obicei, aici apar neînțelegerile: designerul zice „lasă, că vedem noi”, clientul are încredere în designer și demarează proiectul, iar, ulterior, bugetul este depășit peste măsură. În acest caz: căutați un designer care lucrează proiecte cu bugete mici și care are experiențe recente, cu proiecte finalizate cu buget optimizat, ca să vă poată oferi exemple concrete pe ce se duc banii.

Nu aveți o idee clară despre ce vă doriți. Dacă nu vizualizați spațiul pe care vi-l doriți, dacă nu găsiți un numitor comun cu partenerul vostru legat de stil, culori etc., cum credeți că vă poate ajuta designerul? Mulți spun că tocmai din acest motiv apelează la un designer, să-i ajute să se „regăsească” și, da, mulți designeri reușesc să-i convingă pe clienți să meargă pe o direcție. Dar există și designeri care mai mult o să vă încurce și rezultatul va fi dezamăgirea voastră. Dacă nu mergeți pe mâna unui designer care v-a fost recomandat, care este un bun psiholog și cu care v-ați regăsit ca stil sau atmosferă a proiectelor din portofoliu, atunci mai bine evitați această colaborare.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii