FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit reprezentanților Asociației Energia Inteligentă, scumpirea prețurilor în piața de gaze a fost determinată de mai mulți factori. În primul rând, Gas Release Program (GRP)- În prezent, în România, prețul la gaze este cu minim 5% mai mic decât prețul gazelor din Europa de Est (tranzacționate pe Bursa de la Viena). “Unii furnizorii au înțeles că acest program le oferă posibilitatea de a face un profit considerabil și au achiziționat gaze naturale din România și le-au exportat în țări în care se aplica prețul de la Viena (Ungaria, Austria)“, declară Dumitru Chisalita, președintele Asociației.

O altcă cauză este reprezentată de exportul gazelor naturale prin contracte pe termen mediu și lung și importul pe perioade scurte la prețuri SPOT – GRP.  “Mai mult gazele exportate s-au achiziționat pe baza de contracte anuale, adică la prețurile stabilite anul trecut cu livrare pentru anul 2021, în timp ce importurile sunt achiziționate SPOT, în funcție de cererea imediată, la prețuri mai mari”, adaugă el.

De asemenea, se remarcă o cerere mult mai mare decât oferta. “Scumpirea prețurilor la gazele tranzacționate pe bursă vine pe fondul unei creșteri a cererii ”forțate” prin politici neadecvate de ”racordări gratuite”. În această vară cantitățile puse pe piață au fost cantități mici, fapt ce a ”simulat” o continuă discrepanță între cerere și ofertă“, spune Dumitru Chisăliță. Acest raport inegal este dublat de panica din piață pe fondul lipsei de informații. “ANRE care are obligația de a realiza un raport privind prețurile medii de tranzacționare a gazelor publică rapoartele cu întârziere de 4-5 luni, fapt care a contribuit esențial în această vară la crearea unei panici pe piața gazelor naturale, esențială pentru creșterea prețului gazelor naturale”, explică președintele Asociației Energia Inteligentă.

La acest cauze, se adaugă politici publice neadecvate, de creștere a cererii de gaze naturale în contextul lipsei efective a resursei de gaze, și de stimulare a importurilor. Un ultim motiv este reprezentat de schimbarea rutelor de gaze din Europa de Sud Est, odată cu sistarea livrărilor din Ucraina în Sudul Europei.

“Efectele acestor scumpiri sunt creșteri de preț al mărfurile cuprinse între 25 – 140%, iar sărăcia energetică va crește de la 17,5% la cca 42%“, conchide el.