Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

De ce are România nevoie pentru a evolua de pe ultimul loc în privința absorbției de fonduri UE

În ultima perioadă de finanțare, 11 țări din regiune au accesat aproximativ 176 miliarde euro, ceea ce se traduce într-un procent de aproape 15,5% din PIB-ul mediu regional al ECE. Mai mult, la nivel național, fondurile UE au acoperit de la 11% până la 24% din valorile PIB individuale anuale ale acestora, potrivit unui studiu realizat de KPMG.
bani.jpg

Până la sfârșitul anului 2014, circa 77% din bugetul total și 72% din granturile contractate au fost distribuite beneficiarilor.

„Privind la stadiul absorbției fondurilor europene în România, deși rata de contractare s-a ridicat la un nivel foarte bun, suntem în continuare în decalaj în privința plaților, datorită dificultăților acumulate în primii ani de programare. Măsurile adoptate în ultimii doi ani au avut un efect pozitiv semnificativ pentru accelerarea implementarii proiectelor și simplificarea procedurilor, iar lecțiile invățate vor contribui la o mai bună planificare a perioadei 2014-2020. Un rol esențial îl va avea reforma sistemica în domeniul achizițiilor publice, determinată de transpunerea directivelor europene cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016”, explică Daniela Nemoianu, partener executiv KPMG în România și președinte AmCham România.

Din perspectiva ratei de contractare, analiza noastră arată că regiunea a înregistrat rezultate destul de bune, contractând aproape 100% sau chiar depășind acest procent din bugetele disponibile, mai arată reprezentanții KPMG.

„Plățile nu au înregistrat însă întotdeauna aceeași evoluție”, spune Șerban Toader, senior partner la KPMG în Romania, menționând un procent de plată de 52% în România și 65% în Slovacia, unde este evident că sunt necesare îmbunătățiri.

„Faptul că țările reușesc să contracteze fonduri nu înseamnă că ele pot întotdeauna să le și cheltuiască, deși majoritatea au realizat acest obiectiv destul de eficient. Estonia (11%) și Lituania (12%) au înregistrat cea mai mică diferență între ratele contractate și ratele plătite în perioada 2007-2014. Cu diferențe mult mai mari, România, Slovacia și Bulgaria ar putea efectua o analiză comparativă și ar putea profita de lecțiile învățate din acest exercițiu pentru perioada cea nouă”, mai susține Șerban Toader.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii