FacebookTwitterLinkedIn

Peste o treime dintre românii care își cumpără vacanțe în străinătate nu își fac asigurare storno și nu își mai pot recupera banii dacă sunt nevoiți să anuleze, potrivit reprezentanților agenției de turism online Paravion. De asemenea, cei care merg în vacanță fără această asigurare riscă să plătească taxe de spitalizare costisitoare în străinătate.

Turiștii au la dispoziție cinci grupe principale de asigurări: clasic, premium, winter sports, storno sau travel. În România, asigurările clasice de sănătate și cele storno sunt cele mai solicitate. Pe de altă parte, conform acelorași date, doar 65% dintre românii care merg în vacanțe în străinătate își fac asigurare storno, iar pentru asigurările de sănătate optează 80% dintre ei. Prețul asigurării storno pornește de la 42 lei pe pachet, în timp ce pentru o asigurare de sănătate, costul porneşte de la 32 lei. Tarifele sunt valabile pentru călătorii cuprinse între 1 și 4 zile, dar pot fi calculate și în funcție de valoarea pachetului turistic achiziționat.

”Pachetul storno, deși îi protejează pe turiști de o multitudine de evenimente, atât în cazul anulării, cât și în cazul întreruperii călătoriei, nu este intens solicitat în țara noastră. Peste o treime dintre cei care își programează concediile peste hotare riscă să piardă banii de concediu, pentru că nu au asigurări storno, deși tarifele polițelor sunt infime în raport cu sumele asigurate. Aceste polițe le asigură returnarea banilor, în limita a 42.000 lei, dacă nu mai pot merge în concedii din cauza unor probleme personale. Procentul exact se calculează în funcție de situație, iar rezoluția survine ulterior, din partea asiguratorului”, spune Remus Vișan, directorul general al Paravion. Potrivit acestuia, pachetele sunt valabile dacă turiștii se îmbolnăvesc grav brusc, au reacţii adverse la vaccinuri prescrise sau sunt răniți într-un accident. Asigurarea storno este valabilă și atunci când intervine îmbolnăvirea gravă bruscă, vătămarea gravă bruscă sau decesul persoanei asigurate sau al unei rude apropiate, respectiv partenerul de viaţă.

Schimbând registrul, dar păstrând ideea, este cunoscut cazul agenției de turism Genius Travel care a fost exclusă din Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) pentru ”prejudicii morale create asociație, prejudicii de imagine create agențiilor de turism, care își respectă clienții și prejudicii materiale create turiștilor care au cumpărat vacanțe” prin această agenție și nu le-au putut efectua.

ANAT a cerut explicații agenției încă de vinerea trecută, când mai mulți turiști au contactat asociația, în urma mesajului primit de la agenție, prin care își anunță starea de insolvență. Plângerile au continuat și marți, când Genius Travel a repetat anunțul referitor la deschiderea procedurii de insolvență, de data aceasta pe 19 august.

În altă ordine de idei, internetul a devenit „consilierul“ în turism al românilor. Aceștiase bazează foarte mult pe răspunsurile găsite pe Google atunci când caută informații despre vacanțe. Și sfaturile primite de la rude, prieteni și colegi sunt, de asemenea, importante în luarea unei decizii de cumpărare, reiese din datele agenției de marketing online Today’s, bazate pe un studiu care arată care sunt cele mai căutate destinații din țară sau străinătate și cum pot agențiile de turism să se promoveze mai eficient. Astfel,

Conform studiului realizat de Google și TNS, pe un eșantion de români care locuiesc în mediul urban și călătoresc frecvent, destinațiile preferate din România sunt Constanța, Brașov, Sibiu și Valea Prahovei. Țările europene despre care românii se informează mai des sunt în continuare Bulgaria și Grecia. Turiștii încep să se documenteze cu una până la patru săptămâni înainte de plecarea în concediu către destinații din Europa. Iar rezervările online se fac, în general, de pe computere clasice, de acasă, în timp ce telefonul mobil sau tableta sunt folosite preponderent pentru documentare.