FacebookTwitterLinkedIn

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în prima jumătate a acestui an, dar au crescut lucrările de întreținere și reparații curente (+ 13% față de aceeași perioadă din 2017), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Românii preferă să renoveze, dar nu sunt singurii: se estimează că anul viitor, vânzările de materiale de construcții, finisaje și renovări vor ajunge la 409 miliarde de dolari, în Statele Unite, cu 4,6% mai mult față de 2018. Potrivit statista.com, americanii investesc în aparate de aer condiționat, sisteme de încălzire, acoperișuri rezistente la apă, izolarea fonică a încăperilor, renovarea subsolurilor și orice alte îmbunătățiri care sporesc confortul în interiorul locuinței.

Românii sunt dornici să renoveze, dar, mai ales, să se implice în tot acest proces, spune Cezar Rapotan, fondatorul grupului Arabesque, care deține și rețeaua de retail MatHaus. Ideea de a dezvolta o divizie de retail a venit pe fondul creșterii lucrărilor în construcții și reparații în sfera rezidențială, dar investiția în rețeaua MatHaus se datorează în primul rând deciziei companiei de a transfera experiența de 25 de ani a brandului Arabesque către clienții din zona de retail.

De ce le place românilor atât de mult să se implice în procesul de renovare?

Pe de o parte, este nevoia de a controla cheltuielile. Piața materialelor de construcții și finisaje, estimată la 3 miliarde de euro anual, este și extrem de ofertantă în țara noastră, cu distribuitori mari, care dețin centre comerciale în diferite orașe și chiar în regiune. Doar Arabesque deține 38 de magazine, dintre care 23 sunt în țară, iar restul în Moldova, Ucraina și Bulgaria.

Motivele pentru care renovăm des țin însă și de o nevoie reală de a aduce îmbunătățiri clădirilor, de cultura țării, dar și de psihologie – ne dorim ca locuința să ne reflecte cât mai mult personalitatea și să aibă cât mai puțină legătură cu cei care au locuit în aceeași casă înaintea noastră. Însuși Freud, înainte să se mute din Viena, în exil, la Londra, și-a fotografiat cabinetul de consultații pentru a reproduce cât mai fidel fiecare detaliu, în noua locuință.