Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

De ce nu văd românii cu ochi buni educația financiară?

Românii se simt stăpâni pe situație atunci când vine vorba de gestionarea propriului buget. Doar 1% dintre aceștia ar apela la un consilier financiar pentru a-și înțelege mai bine bugetul personal, în timp ce jumătate dintre aceștia susțin că sunt unicii responsabili de veniturile și cheltuielile personale, arată rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educație financiară.
shutterstock_money-bani-educatie-financiara

Bărbații se declară mai stăpâni pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%)  și apelează într-o mai mică măsură la părinți (13%), față de aproape ¼ dintre românce care declară că sunt ajutate de părinți.

Atunci când întâmpină dificultăți financiare, 65% dintre români spun că sunt mai atenți la felul în care își gestionează veniturile și cheltuielile, în timp ce 30% și-ar schimba locul de muncă. Împrumutul este o soluție pentru 37% dintre români, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar.

Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decât bărbații să găsească activități suplimentare care să le completeze veniturile; 35% dintre acestea și-ar mai lua un loc de muncă, în timp ce doar 25% dintre bărbați sunt dispuși să facă acest efort.

 „Oamenii ajung să caute un specialist doar în momentul în care se  află într-o situație din care nu mai văd nicio ieșire. Este greși! Ar trebui să apelăm la consultanță financiară din timp tocmai pentru a nu ajunge în momentul în care să ne simțim încătușați. O abordare echilibrată a cheltuielilor ne va  ajuta să economisim, să investim și să știm cum să ieșim din orice impas financiar.”, declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar program Banometru.

Referitor la cum va arăta bugetul personal în 2019, 9 din 10 români cred că vor fi mai atenți cu felul în care-și vor gestiona finanțele personale, arată datele studiului.
Previziunile nu se corelează însă cu situația economică a țării, rata inflației sau deprecierea monetară.

„Cei care vin la Banometru își vor înțelege mai bine lumea financiară și faptul că aceasta nu poate exista separat de acțiunile și interacțiunile noastre. Toate au niște consecințe. Există însă câteva reguli simple care, odată implementate, ajută la redresarea lucrurilor. Subliniez că la Banometru nu judecăm, ascultăm și ajutăm oamenii să găsească soluții și să treacă la pasul următor”, explică Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar Program Banometru.

Cercetarea a fost realizată de Reveal Marketing Research în ianuarie 2019, pe un eșantion național, prin metoda CAWI și a cuprins 800 de repondenți, cu vârste între 16 și 54 de ani.

Lansat în 2015, Banometru este un program de educație financiară pentru adulți care oferă gratuit beneficiarilor atât informație de bază, cât și consultanță personalizată.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii