Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

De ce nefericirea nu rentează

DIDI.jpg
În ultima vreme m-am gândit mai mult decât de obicei la ideea de fericire, poate şi fiindcă în lumea noastră se „poartă“ tot mai mult nefericirea, adevărată sau închipuită. Ne-am obişnuit atât de mult cu o stare de tristeţe „default“, încât prezența fericirii ne tulbură puțin.

Vi s-a întâmplat vreodată ca oamenii din jur să vă întrebe „Dar ce ai de eşti aşa de vesel azi? Ce ţi s-a întâmplat?“. Mie da, de atât de multe ori încât uneori aveam impulsul să-mi temperez buna-dispoziţie doar ca să nu mai fiu nevoită să văd chipurile uimite în faţa răspunsului meu: „Nimic“. Pur şi simplu am o zi bună, sunt sănătoasă, fac ceea ce-mi place, e soare afară, am mâncat o prăjitură… ce alte motive radicale de fericire mi-ar mai trebui?

Suntem obişnuiţi să vedem chipuri triste, dar proximitatea bucuriei ne stânjeneşte, poate şi fiindcă am ridicat conceptul de „fericire“ pe un piedestal atât de înalt încât ne e teamă să nu ne luxăm gleznele şi speranţele ca să ajungem la el. Fericirea nu e ceva ce ne va pocni într-o zi în moalele capului, făcându-ne să vedem steluţe şi inimioare roz. Nu e programabilă ori condiţionată şi nu locuieşte într-un viitor îndepărtat. Este o decizie luată acum şi aici.

Făcând interviurile pentru rubrica de parfumuri din acest număr ForbesLife, l-am cunoscut pe Frank Köhler, directorul de distribuţie al brandului german de parfumuri Humiecki & Graef. Un neamţ jovial, mereu pus pe glume, al cărui râs zgomotos atrăgea privirile. „Să ştii că am fost deprimat o bună perioadă de timp“, mi-a mărturisit el la un moment dat. „Dar într-o zi mi-am dat seama că indiferent dacă sunt fericit sau sunt trist, viaţa tot trece, aşa că… de ce aş fi trist?“.

Un raţionament atât de simplu şi de adevărat, dar pe care 99,99% dintre oameni nu izbutesc să-l aplice cu niciun chip. Americanii, recunoscuţi pentru abordarea pragmatică a vieţii, au o vorbă: „What’s in it for me?“. Indiferent dacă e vorba de o plimbare prin parc sau de un contract de job, ei se întreabă mai întâi „Bun, şi ce-mi iese mie din asta? Merită?“.

Poate ar fi mai bine să abordăm şi noi viaţa şi (ne)fericirile ei în acelaşi mod: de câte ori ne simţim copleşiţi de griji, tristeţe şi melancolie, să ne oprim o clipă şi să ne adresăm singuri întrebarea. „Ce câştig din asta?“.

În 10 cazuri din 10 răspunsul va fi „Absolut nimic“. Eventual stres, tensiune arterială, depresie şi o stare generală foarte proastă. Un zâmbet, în schimb, chiar şi unul chinuit, este o şansă de a primi în vieţile noastre şi altceva. Chiar şi cele mai profitabile investiţii la bursă încep cu o singură acţiune. Ce mai aşteptaţi?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii