Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

De ce moștenitoarea imperiului Disney – Abigail Disney, este în război cu afacerea de familie

Regizoarea Abigail Disney - nepoata lui Roy O. Disney, cofondator al Walt Disney Company alături de unchiul său Walt Disney, este moștenitoarea averii familiei și, mai cu seamă, un critic vehement al inegalității veniturilor.
Women's Media Awards, Inside, New York, USA - 01 Nov 2018

Abigail Disney se numără printre americanii ultra-bogați. Se estimează că averea ei (niciodată declarată public) este în jur de 500 de milioane de dolari, însă ea preferă să spună că „aș fi putut fi miliardară dacă aș fi vrut să fiu miliardară”. În ultimii 40 de ani, Abigail Disney (59 de ani) a donat peste 70 de milioane de dolari și nu intenționează să se oprească.

Moștenitoarea familiei Disney este de multă vreme un critic al inegalității veniturilor, punând în discuție pagubele pe care le pot cauza marile averi. În această săptămână, Abigail Disney a criticat decizia companiei Disney de a trece în concediu fără plată 100.000 de angajați din cauza crizei coronavirus, păstrând în același timp schemele de bonus executiv, care valorează de obicei 1,5 miliarde de dolari.

În contextul pandemiei, directorul executiv al companiei, Bob Chapek, și președintele executiv, Bob Iger, au renunțat la o parte din salariile lor de milioane de dolari, însă își vor extrage majoritatea veniturilor din bonusuri: de exemplu, Chapek ar putea câștiga un bonus anual echivalent cu aproximativ 300 la sută din salariul său.

Disney a scris pe Twitter: „Dacă aveți o fărâmă de empatie în corpul vostru, dacă vă pasă cât de puțin de angajații voștri, dacă credeți măcar un cuvânt din discursul vostru frumos… ACEASTĂ COMPANIE TREBUIE SĂ FACĂ LUCRURILE MAI BINE.

În decembrie, ea a inspirat o primă rundă de titluri de primă pagină, făcând referire la discrepanța uriașă dintre salariul lui Iger, care era atunci CEO al Companiei Disney și salariul mediu al angajaților obișnuiți ai companiei.  Anul trecut, Iger avea un salariu de 65,6 milioane de dolari – o sumă de 1 424 de ori mai mare față de salariul mediu al unui angajaților Disney. „Un raport de remunerare cu o diferență de peste o mie… este absurd”, a scris ea pe Twitter.

Abigail era la vârsta adolescenței când  tatăl său a preluat această afacere de familie în plină extindere și a dus-o la rang de corporație globală. Practic, un astfel de succes i-a transformat familia – părinții săi s-au apucat de băut, au devenit mai reci și s-au distanțat, iar Abigail a rămas cu un gust atât de amar față de bogăție, încât și-a dedicat viața unor acțiuni nobile și caritabile, prin intermediul cărora să împartă ceea ce câștigase prin moștenire.

Pare greu de crezut, dar Abigail nu a fost dintotdeauna conștientă de faima unchiului său – Walter Elias “Walt” Disney, creatorului celui faimos șoricel din toate timpurile. Abigail își amintește că atunci când Walt a murit, cu 10 zile înainte de Crăciun, în 1966, a fost profund uimită de felul grav în care o consolau profesorii. Pentru Abigail de atunci, în vârstă de șase ani, Walt era doar un alt unchi. „Îmi amintesc că la acea vreme am văzut coperta revistei Time [pe care era ilustrat regretatul Walt] și m-am gândit,„ asta chiar este interesant ”.

Cu toate acestea, Abigail Disney a avut o tinerețe frumoasă, ba chiar fabuloasă. Ea și cei trei frați ai săi – Tim, Roy și Susan (toți evitând aparițiile publice) – au locuit cu părinții lor în Toluca Lake, un cartier bogat și exclusivist, construit în anii ‘20 pentru a adăposti elita clasică a Hollywoodului.

Abigail Disney povestește pe Twitter că tatăl său a avut dintotdeauna un temperament necontrolat şi maniere îndoielnice, chiar și înainte de a se îmbogăți excesiv: „Am avut un tată furios și alcoolic. Avea o față interioară și o față exterioară. El putea face pe oricine să creadă că este un bărbat minunat, dulce, blând… Nu se enerva în fiecare zi, sau din orice. Dar când o făcea, era îngrozitor.”

Abigail Disney precizează că l-a iubit mult pe bunicul său, Roy – fratele lui Walt. “El a fost eroul vieții mele, l-am iubit nebunește“, a spus ea pentru Los Angeles Times, în 2015. Cu toate acestea, nu a manifestat aceeași afecțiune și pentru unchiul Walt, pe care l-a descris drept rasist, misogin și antisemit pe pagina sa de Facebook în 2014.

Conform unei tradiții atipice de familie, la vârsta de 18 ani, Abigail a fost invitată la prânz de avocatul familiei, unde a fost informată cu privire la averea moștenită. A fost un șoc! „În 1978, făceam ce va face un CEO”, a explicat Disney. Ea era, însă, o puștoaică.

Când Abigail și frații săi au intrat în posesia bunurilor moştenirii, părinții s-au detașat de responsabilitățile lor parentale, găsind o scuză perfectă în independența financiară a copiilor lor. „Au plecat departe de noi și s-au interesat mai puțin de viețile noastre”, a spus Abagail Disney pentru The Cut.

În 2005, la șase luni de la aniversarea nunții de aur, tătăl lui Abigail și-a părăsit soția pentru o prietenă de familie de vârsta fiicei sale. Mama lui Abagail prezenta primele semne ale bolii Alzheimer. „Știu că s-a pierdut total când a concediat-o pe mama, pentru că asta a făcut. Banii i-au erodat sensibilitățile. Banii îi dădeau un sentiment de trufie, se credea atât de mare… mai mare decât oricine din această lume“, povestește Abagail.

Între timp, Abigail Disney a încercat să ducă o viață normală. A absolvit Universitatea Yale, a făcut masteratul la Universitatea Stanford și doctoratul la Universitatea Columbia, ea fiind un susținător activ al educației.

În 1991, a înființat Fundația Daphne alături de soțul ei, Pierre Hauser, cu scopul de a înfrunta sărăcia din New York. Timp de aproape două decenii, activitatea lui Abigail Disney s-a axat pe actiuni de caritate și creșterea celor patru copii ai săi (doar unul dintre ei este cunoscut public).

După ce și-a dat doctoratul, a combinat studiile, cunoștințile despre producția filmului și cauzele sociale care au motivat-o atât de mult timp, rezultând documentarul Pray the Devil Back to Hell – film care a câștigat titlul de cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca, în 2008.

De atunci, Abigail Disney a finanțat și produs 71 de filme, în mare parte documentare. Printre ele se numără capodopera recesiunii – The Queen of Versailles; Hot Girls Wanted – o perspectivă fascinantă asupra industriei porno; și Vessel – un documentar multi-național despre avorturi și activitatea medicului olandez, Dr. Rebecca Gomperts.

Abigail Disney a avut nevoie de timp pentru a deveni atât de vocală cu privire la averea corporatistă, la fel cum a avut nevoie de de timp și pentru a se alătura tradiției cinematografice a familiei sale. Dar, se pare, este dispusă să vorbească despre averea sa și despre cum o poate distribui comunității.

Sursă articol: telegraph.co.uk

Sursă foto: profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii