FacebookTwitterLinkedIn

Care sunt relaţiile comerciale ale României cu Brazilia?

Avem relaţii diplomatice de 85 de ani iar primele contacte care au fost au fost pe la 1860, iar relaţiile diplomatice, acum 85 de ani. Prima legaţie a fost deschisă de Brazilia la Galaţi, tot un centru industrial, tot pe chestiuni economice s-a făcut. Relaţiile economice dintre România şi Brazilia sunt foarte importante pentru că, de pe tot continentul latino-american, cele mai importante şi cele mai intense relaţii sunt cu Brazilia. S-a ajuns anul trecut, în 2012, la un nivel comercial de aproape 700 de milioane de dolari şi partea bună este că balanţa comerciaă a fost favorabilă României, deci România a exportat mai mult în Brazilia. Se pare că situaţia se va menţine şi anul acesta. Dacă noi cumpărăm de ani de zile fier, soia, cafea, zahăr, materii prime, exportăm subansambluri mecanice, aparatură mică, inclusiv aparatură medicală de mici dimensiuni şi se pare ca este cerere. Nu uitaţi că Brazilia este un stat federal cu 27 de state care are fiecare caracteristicile lui. Este important să înţelegem exact care este specificul economic al fiecărui stat pentru a îmbunătăţi aceste relaţii economice, mai ales de schimburi comerciale. Există un potenţial foarte mare în continuare între România şi Brazilia, acest 680-700 de milioane de dolari cred eu ca este doar o parte din ceea ce s-ar putea face. Din aceasta cauză adresez şi atenţionez oameni de afaceri din România să vină în Brazilia să cunoască specificul acestei tari. Să vadă excat unde pot crea nişte relaţii. De exemplu, unde s-ar putea face relaţii foarte bune ar fi statul Minas Gereis, principalul producător de fier din Brazilia şi de cafea si unde există cea mai mare fabrică de maşini din lume, Fiat-ul. Marile firme din Europa sunt prezente în Brazilia. UE este principalul partener economic al Braziliei, si mai apoi celelalte ţări, de exemplu, China. Şi cred că România ar putea să accelereze, să dinamizeze aceste relaţii. Noi, ca ambasadă, stăm la dispoziţia oamenilor de afaceri, şi este şi în intentia noastră să facem un forum de afaceri şi cu ocazia unor vizite oficiale şi ar fi bine să existe o mai mare preocupare a oamenilor de afaceri români pentru Brazilia. Mai ales pentru domeniul transporturilor, infrastructurii şi IT.

De partea cealaltă, care ar fi oportunităţile pentru investitorii brazilieni?

Sunt şi ei interesaţi să facă investiţii în Portul Constanţa, de pildă, sau în domeniul energiei – petrol. Există o deschidere.

Solicitari de la potentiali investitori brazilieni care vor să vină in România?

În aceste domenii, da. Şi în alte domenii, cum ar fi transporturi.

În ce stadiu sunt aceste negocieri?

Sunt şi, de-o parte, şi de alta, în stadiul de discuţii.

Ce ar putea învăţa România de la Brazilia, din modelul ei economic?

România trebuie să aibă această deschidere către toţi investitorii, mai ales condiţiile pe care le dau investitorilor, aceasta este un mod de a atrage. Şi mai ales oferta ţării.

Aceasta credeţi că a fost reţeta succesului pentru Brazilia, faptul că le-au creat facilităţi şi au fost mai deschişi?

Le-au creat şi nişte facilităţi, dar au şi nişte condiţii de exemplu, dacă vrei, într-adevăr, să te menţii pe piaţa braziliană trebuie să construieşti o fabrică. Toţi investitorii europeni, la început, au exportat produsele lor către Brazilia, dar după aceea au construit o fabrică. Construind o fabrică, cu o investiţie iniţială, după aceea într-adevar, avantajele au fost foarte mari.

Cât de mare este comunitatea de români din Brazilia?

În Brazilia, în mod oficial, acestea fiind datele pe care le avem de la Ministerul Justiţiei si Ministerul de Externe brazilian, sunt 7.300 de români cu paşapoarte româneşti care lucrează, se căsătoresc cu brazilieni şi care lucrează în diverse domenii, mai ales în industrie. Ei se află la Rio de Janeiro şi la Sao Paolo, în principal. Mai sunt şi în Minas Gereis la Bel Orizonte, care este un stat foarte bogat, principalul producător de cafea din lume şi de fier, de unde noi, România, cumpărăm fier şi cafea.

Ce fac ei acolo, lucrează în companii  sau au afaceri proprii?

Nu au afaceri private, majoritatea lucrează.

De ce vă plac brazilienii?

Este un popor care are legături foarte mari cu România şi din punct de vedere spiritual şi cultural. Uimitor, suntem asemători şi ca fel de a fi şi avem latinitatea comună, avem o limbă care are o rădăcina comună, latina, dar şi foarte multe puncte comune culturale. Un rol important în modernizarea culturală a Braziliei a avut-o şi Tristan Tzara, de exemplu.

Care este potenţialul dezvoltării relaţiilor pe linie turistică?

Eu cred că, în clipa de faţă, sunt foarte multe persoane care doreasc să vină în Europa. Majoritatea lor sunt cei de clasă medie care au o anumită cultură şi cunoaştere a rădăcinilor lor şi care doresc să se întoarcă în Europa şi să vadă unde au trăit bunicii, străbunicii şi aşa mai departe. Şi vin în Europa. România s-ar putea afla uşor în aceste trasee turistice. Deja am discutat cu mai multe persoane care au venit la întâmplare în România şi cred că ar fi benefic pentru România dacă am avea un agent turistic din partea Ministerului Economiei şi al Ministerului Turismului la Sao Polo, care este zona principală unde se poate face aşa ceva. Iar această publicitate ar putea fi făcută nu numai pe Internet, deşi acolo este partea cea mai importantă, dar şi prin participarea activă, prezenţa activă la toate târgurile de turism care se organizează în Brazilia, şi unde, în ultima vreme nu am mai fost prezenţi. Există interes, nu numai din punct de vedere istoric, pentru Transilvania, Moldova sau Bucureşti, dar există şi un mare interes pentru turismul gastronomic. Sunt foarte interesaţi să cunoască gastronomia românească care sunt foarte asemănătoare cu mâncărurile din Minas Gereis. Şi există şi un interes pentru Delta Dunării, dar mai ales pentru traseele medievale. Bucureştiul interesează şi el, cu toată partea de arhitectură interbelică şi aspectele gastronomice. Dacă ar fi cineva acolo care să se ocupe numai de partea aceasata, ar fi excelent.