FacebookTwitterLinkedIn

Fie că sunt la grădiniță, în parc, la magazin sau acasă, copiii au nevoie de o pronunție clară și de o exprimare corectă pentru a putea relaționa fără dificultăți cu cei din jur. Și cu o dicție pe măsură, informația transmisă va fi receptată mult mai rapid și se vor face înțeleși mai ușor. Un copil care vorbește corect va reuși să își facă mai ușor prieteni și va fi mult mai sociabil atât acasă, cât și la școală, de aceea încurajarea copilului să pronunțe corect cuvintele trebuie să fie o prioritate și o datorie a oricărui părinte.

Am auzit cu toții limbajul amuzant al copiilor care încă nu pot pronunța anumite sunete sau cuvinte, însă acest limbaj rămâne amuzant atât timp cât nu se depășește vârsta de 4 ani. Până la această vârstă copilul ar trebui să învețe să articuleze corect fiecare sunet, chiar dacă nu poate pronunța cuvinte foarte complicate. Însă dacă ajunge la vârsta la care deja începe școala, iar limbajul copilului este încă unul defectuos, iar sunetele sunt trunchiate, mai ales cele pereche sau complementare – T-D, S-Z, Ș-J sau celebrul duet L-R – copilul trebuie să urmeze cursuri de dicție sau de logopedie, deoarece el va începe să scrie exact așa cum vorbește, adică greșit.

Mulți părinți se amuză când văd copiii stâlcind cuvintele, iar unii aleg să le vorbească în același mod. Aceste probleme de vorbire nu sunt de neglijat deoarece pot duce mai târziu la dezvoltarea unor complexe de inferioritate. Din cauza acestor defecte, copilul își poate pierde încrederea în sine, se poate izola și întrerupe comunicarea.

Dacă îi corectăm din timp, cei mici își vor forma o vorbire corectă, de care au nevoie, se vor dezvolta, vor căpăta și un bagaj lingvistic și vor putea susține conversații, transmițând mult mai eficient informația. Copiii care pronunță corect toate cuvintele, încă din primii ani de viață, sunt mult mai încrezători în forțele proprii și mult mai liberi să își exprime ideile.

Un copil care își formează corect abilități de vorbire va fi mai sigur pe sine, stare care îi va permite să comunice mai bine, să interacționeze mai mult și să acumuleze cât mai multe și mai diverse experiențe.