FacebookTwitterLinkedIn

Steve Jobs, Mahatma Gandhi, Susan B. Anthony sau Nelson Mandela. Alegeți unul dintre aceștia sau din lista marilor lideri din istorie. Toți vă vor învăța curajul de a avea visuri și planuri mărețe, în ciuda probabilităților și a scepticismului celorlalți și a diverselor piedici din jur.

Din „Warren Buffett Speaks”, din 2007, au preluat mulți acesta: „Ești norocos dacă ai în viață eroii potriviți. Vă sfătuiesc pe toți, în măsura în care puteți, să vă alegeți câțiva eroi”.

Se pare că în zilele noastre nu găsim „eroii potriviți”, pentru că mulți ajung să cadă din grații, fie că sunt în politică, sport sau business. Și, cu toate acestea, de ce recomandă Warren Buffet să ne căutăm eroi și să le studiem atent viața și principiile lor de viață?

Voi încerca două răspunsuri, cu două exemple.

Marii lideri demonstrează că este bine să visăm imposibilul și chiar să ne răzvrătim împotriva mentalităților limitatoare ale vremii, cât timp suntem mereu dedicați visului pe care ni l-am stabilit.

Să luăm exemplul lui Steve Jobs. Este descris de John Sculley (fost CEO Pepsi-Cola și Apple Inc.) drept „un visător atât de pur și de complet, încât viziunea lui nu putea fi adaptată nicicum imperfecțiunilor lumii. În planul lui, Apple trebuia să devină o companie minunată, care oferă produse de larg consum. Acest plan era, atunci, al unui lunatic. Tehnologia «înaltă» nu putea fi creată și vândută ca un produs de larg consum”.

Asta era în anii ’80, când computerele aveau manuale de utilizare-gigant și comenzi minimale: „print”, „save”, „copy”.

Fast forward în zilele noastre: chiar și un copil de doi-trei ani folosește ușor produsele Apple, în timp ce, cu probabilitate mare, nu știe să folosească alte produse de bază, cum ar fi periuța de dinți…

Partea la care să luăm aminte este nu doar că Steve Jobs a visat și a țintit sus, dar și că și-a urmat visul fără întrerupere și a făcut tot posibilul să dea la o parte sau să răspundă imperfecțiunilor/obstacolelor care apăreau pe drum. Nu s-a lăsat influențat, nu a ascultat nimic „de pe margine” și și-a făcut visul realitate.

Știți parabola cu broscuța surdă, care a căzut într-o groapă mare, iar broscuțele rămase sus, pe marginea gropii, țipau la ea să nu mai încerce să sară afară din groapă că nu va reuși pentru că groapa era prea adâncă și, mai degrabă, să își salveze ultimele puteri ca să supraviețuiască în groapă cât mai mult timp?… Iar broscuța nu le auzea, fiind surdă din naștere, și, tot încercând, tot încercând, a reușit să iasă din groapă…

Oare dacă asculta „chibiții” de pe margine, reușea să iasă?

Un mare cuvânt de învățătură este să nu ne lăsăm descurajați și să știm, cu claritate, care este drumul nostru. Ascultarea celor din jur care descurajează echivalează cu umplerea buzunarelor cu toate pietrele de pe drum, pe care, de la o vreme, nu le vom mai putea căra și nu ne vom mai putea mișca sub povara lor.

Să luăm și exemplul lui Mahatma Gandhi. El a crezut că o națiune cu 300 de milioane de oameni își va putea câștiga – cu pace! – libertatea de sub Imperiul Britanic. 33 de ani i-au trebuit să înlăture regimul, iar cea mai dificilă muncă pentru aceasta nu a fost cea exterioară, de influențare a adversarului, ci aceea interioară, de instruire a maselor de indieni pentru a pune presiune insurmontabilă asupra conducătorilor britanici, fără însă a recurge la violență. Gandhi nu a crezut în viziunea populară de câștigare a independenței exclusiv prin violență.

În 1908, el scria (în Hind Swaraj): „Mijloacele de câștigare a independenței pot fi asemănate cu semințele; scopul – independența – cu un copac; există exact aceeași conexiune de nezdruncinat dintre mijloace și scop cum există între sămânță și copac…”

În timp ce alți lideri au ales măsuri mai expeditive și violente de obținere a libertății, constanța și răbdarea lui Gandhi i-au împlinit visul în 1947, prin ceea ce este până în zilele noastre cea mai mare democrație din lume și una dintre puținele stabile pe plan global….

La fel și noi și visurile noastre: să nu le lăsăm să moară și să facem totul să mergem înspre ele – să nu fie zi în care să nu facem un pas spre visul nostru: fie că acesta este de lansare a unui produs inovator, a unei tehnologii, a unei noi paradigme sociale, a unei cărți sau, simplu, a unui nou stil de viață.

Principiile marilor lideri ai lumii sunt vii în viața profesională și personală, deopotrivă, dacă ne uităm la ele și dacă le introducem în noi.