Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

De ce ar fi bine ca președintele Iohannis să iasă în stradă

Klaus Iohannis este singurul care poate da, în aceaste momente, un semnal de stabilitate actorilor din mediul de afaceri.
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Companiile sunt în prezent într-o stare de expectativă. Acest lucru reiese din discuțiile informale pe care eu și colegii mei le-am avut în această dimineață cu câțiva dintre reprezentanții unor mari companii cu activități în România.

Cu alte cuvinte, investitorii așteaptă să vadă ce se întâmplă cu mediul politic. Momentul este cum nu se poate mai prost, întrucât sfârșitul anului este, în mod tradițional, perioada în care cele mai multe companii iau deciziile investiționale pentru anul următor. Or, situația politică din România nu va deveni stabilă în viitorul apropiat. Astăzi a fost numit un premier interimar, Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației în Guvernul Ponta. Este doar o soluție de moment, important pentru companii este să știe cu cine vorbesc pe termen lung, iar acest lucru probabil că nu va fi posibil mai devreme de câteva săptămâni, în condițiile în care politicienii sunt supuși presiunii străzii.

Cine este Sorin Cîmpeanu, premierul interimar

Iar strada nu are lideri care să abordeze și problematica economică, deși, potrivit relatărilor din presă, participanții la manifestații provin și din mediul economic și corporatist. Și pentru că a venit vorba de lideri, trebuie spus că nu putem vorbi, cu adevărat, despre reprezentanți autentici ai oamenilor care protestează.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca, în cadrul consultărilor de azi și de mâine, și reprezentanți ai societății civile. Cel mai probabil, aceștia nu sunt însă profesioniști în economie, ci în cu totul alte lucruri, necesare și acestea pentru însănătoșirea sistemului. Cu toate acestea, economia este coloana vertebrală a societății, de acolo ne câștigăm toți banii necesari traiului.
De aceea, este extrem de important ca, în lipsa altor lideri, președintele Klaus Iohannis să iasă în stradă, să vorbească cu manifestanții, să integreze doleanțele lor în programul său politic, mai ales că printre puținele revendicări clare din aceste zile se numără chiar această implicare a președintelui.

Mai mult decât vocea străzii, implicarea președintelui ar da un semnal pentru companii că lucrurile urmează să intre în normalitate.

Foto: Julicos Dreamstime.com – Romanian Politician Klaus Iohannis Photo

 

Julicos Dreamstime.com – Romanian Politician Klaus Iohannis Photo

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii