Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

De ce adevăratul lux este handmade și cum am fost artizan pantofar pentru o oră

photo_2.JPG
Cu ocazia lansării colecției de Primăvară-Vară 2013 a renumitului brand italian de marochinărie Fratelli Rossetti, magazinul Royal Men din București a organizat un workshop special dedicat pantofilor handmade.

Evenimentul a fost susținut de un maestru artizan al brandului italian creat în 1953, grație căruia am aflat secretele tehnicii de manufacturare ,,Toledo”.

Poate că pantofii nu sunt cel mai distinctiv detaliu al unui stil personal, dar cu siguranță reprezintă cea mai frapantă caracteristică a acestuia. Și, dincolo de stil, nu sunt confortul și calitatea cele două caracteristici de bază pe care le căutăm la o pereche de pantofi aflată în concordanță cu personalitatea noastră? ,,Da…și nu prea”.

Prin prisma exemplului personal, constat cum în ziua de azi îmi este tot mai dificil să găsesc pantofi în culoarea sau forma potrivită. Înțeleg acum că nici nu căutam acolo unde trebuia. Pantofii handmade, manufacturați de un expert, cu măsurători precise și materiale de calitatate rezolvă însă toate aceste probleme, transformând un simplu accesoriu într-o amprentă personală.

Imediat ce am pășit pragul concept-store-ului Royal Men și am observat frontul de lucru al maestrului artizan, mi-am spus că trebuie să pun mâna pe un pantof, fără a mă gândi vreo secundă că asta mă va readuce preț de câteva clipe înapoi în vremurile copilăriei.

L-am privit cu atenție pe artizanul italian care ne-a mărturisit, meșterind printre borcanele cu vopsea îmbrăcate în piele, că practică acest meșteșug de nu mai puțin de 36 de ani. Cât o viață de om.

Privindu-l ,,în acțiune”, îmi zburau haotic prin minte modelul, culoarea, tipul de piele, captușeala interioară și talpa. Arta lui îmi provoca inspirație și curiozitate deopotrivă.

Tehnica Toledo presupune un proces tradițional de vopsire al pantofilor. Inițial, pielea de vițel se prezintă într-o formă brută, de un alb pal, poroasă și catifelată. Pielea se tamponează ușor cu un burete îmbibat în vopsea, în câteva straturi, folosind mișcări circulare, leneșe. Detaliile le-am acoperit cu o pensulă, urmând ca nuanțele dorite să se obțină prin accentuarea coloristică a anumitor zone ale pantofului.

După câteva minute de ,,practică”, simțeam și puteam controla pielea ca pe o extensie personală, în timp ce maestrul artizan îmi oferea sfaturi din priviri și din gesturi scurte. Ne-am înțeles perfect.

Mi-a explicat tacticos că pielea se schimbă zilnic, iar timpul se impregnează adânc în ea, lăsând semne vizibile ale meșteșugului. Asemăn ridurile fine ale pantofilor cu ridurile pe care le voi purta și eu cândva cu mândrie, tot așa cum efectele obținute prin accentuarea culorii sunt semne distinctive ale pielii, pentru că unele zone absorb mai multă vopsea decât altele, iar artizanul trebuie să-și dea seama și să se adapteze la caracteristicile fiecărui centimetru de piele. În definitiv, toate sunt semne ale autenticității.

Am încheiat cu lustruirea, folosind ceară naturală de albine. Rezultatul final este o piele ușor lucioasă, lustruită, cu nuanțe în degradé, care transformă fiecare pereche de pantofii într-o poveste. Toate acestea pe lângă confort, tipar și originalitate a culorii. N-am plecat cu o pasiune, am plecat cu o adicție.

Așadar domnilor, pantofi handmade sau nu?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii