FacebookTwitterLinkedIn

La sfârșitul anului trecut, Fotbal Club Rapid, societate controlată de omul de afaceri George Copos care administrează clubul cu acelaşi nume din Liga I a solicitat insolvența, cerere care a și  fost admisă în data de 7 decembrie, de către Tribunalul Bucureşti.

FC Rapid se confruntă de mai mult timp cu mari probleme financiare, jucătorii şi angajaţii clubului fiind neplătiţi de mai multe luni. La momentul înaintării cererii de insolvență, proprietarul George Copos a spus că aceasta este singura șansă de supraviețuire a societății.

Potrivit tabelului preliminar de creanţe (n.red- termenul limită pentru definitivarea tabelului creanţelor a fost fixat pentru 28 februarie 2013)admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă, societatea FC Rapid trebuie să achite datorii de circa 34 de milioane de euro.

Cei 163 de creditori înscriși la masa credală au solicitat creanţe în valoare de aproximativ 48 de milioane de euro, dar administratorul judiciar a acceptat o valoare cu 14 milioane de euro mai mică.

Cei mai mulți bani, peste 11 milioane de euro are de recuperat proprietarul George Copos și câteva firme pe care le deține. Acționarul majoritar are astfel de încasat în nume propriu 1,4 milioane de euro, însă companii pe care le controlează în mod direct, precum Ana Holding, Ana Hotels sau Ana Residences au de recuperate de la societatea aflată în insolvență fix 10 milioane de euro. Doar o parte din aceste creanțe sunt însă garantate. Proprietarul George Copos este așadar, dacă nu cel mai important, unul dintre cei mai mari creditori al clubului de fotbal.

Alți creditori importanți sunt CEC- 3 milioane de euro și statul român- 3,8 milioane de euro (din care Fiscul- 2,2 milioane de euro și seviciul public pentru finanţe publice locale sector 6- 1,6 milioane de euro). Fostul finanțator al clubului de fotbal Fathi Taher are de recuperat, prin intermediul companiei SC MT Property- 2,3 milioane de euro.

Fathi Taher a finanţat clubul în anul 2008. Acesta s-a înscris la masa credală cu o sumă de aproape patru ori mai mare decât cea admisă de administratorul judiciar.

Potrivit legislației în vigoare, Fotbal Club Rapid trebuie să achite în primul rând creanţele salariale, apoi pe cele garantate, cele bugetare şi în ultimul rând pe cele chirografare.

Angajați celebri și prieteni ce mai au de recuperate bani de la Rapid:

Preşedintele executiv Constantin Zotta- 59.000 de lei

Antrenorul Marian Rada- s-a înscris cu 64.000 lei, admis cu 34.000 lei

Constantin Iacov, fostul proprietar al FC Naţional-  s-a înscris cu 5,2 milioane lei, admis cu 0 lei