FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Ce înseamnă creativitate pentru dumneavoastră?

David Slocum: Creativitatea este un aspect elementar al definirii noastre ca ființe umane și al interacțiunii în relații sociale, procese și sisteme. Creativitatea este o modalitate de a gândi individual, simți și comporta; este un mod de a percepe și trăi în lume, constituind baza interacțiunii sociale și organizării. Creativitatea are puterea particulară de a permite învățarea, de a inspira oamenii, de a accepta noutatea, de a declanșa schimbarea, de a încuraja originalitatea în exprimare și în luarea deciziilor și de a stimula găsirea soluțiilor.

Forbes: Considerând creativitatea o resursă nelimitată, cum se poate cultiva aceasta într-o echipă?

David Slocum: O provocare serioasă în discuția despre creativitate, și implicit în conducerea unei echipe de creație, este să eviți concepțiile excesiv de simpliste, vagi sau mistice despre aceasta.

Deși creativitatea este, incontestabil, o resursă nelimitată, având în vedere natura ei proteică și complexă, este un lucru bun să de-mistificăm și să apreciem sensul la care ne referim (noi și alții) când spunem „creativitate”. De cele mai multe ori, cercetătorii abordează creativitatea cu patru sau cinci parametrii asemănători, dar distincți—în funcție de oameni, procese, produse, locație sau context, uneori intermediarii care dau valoarea creativă în comunitate sau pe piață.

În calitate de conducător de echipă, este crucial să realizezi felul în care creativitatea (care dintre acești parametrii, de exemplu) se află în conexiune cu situații specifice și să te asiguri că membrii echipei au o percepție comună despre creativitate drept o potențială modalitate și/sau sfârșit al colaborării. Acest lucru reprezintă mai mult decât pregătirea academică prin definiții: „prin clarificarea conceptului de creativitate în situații specifice, unor persoane specifice, echipele și liderii pot diferenția mai bine ce fac și pot produce avantaje creative și competitive”.

Forbes: Puteți împărtăși o poveste de viață (din viața personală sau profesională) legată de modul în care creativitatea a schimbat lumea? Ar putea fi a poveste despre felul în care o idee ”nebună”, neconvențională a salvat ziua, o poveste despre modul în care gânditul out-of-the-box v-a ajutat să veniți cu o soluție îmbunătățită.

David Slocum: Pentru mine, este vital să privesc creativitatea ca pe un element al vieții de zi cu zi, modelând decizii și acțiuni aparent simple, dar și declanșând idei grandioase de productivitate. În contextul academic, acest lucru se traduce printr-un angajament perpetuu de a fi creativ în organizarea și îndrumarea orelor de curs și a sesiunilor de consultare. Recent, pentru plănuirea unui program ce adresează diversitatea în industriile de cumincare creativă, mi-am reexaminat programele anterioare și m-am informat în profunzime despre acest subiect.

Îmbunătățirea creativă a apărut odată cu venirea unui instalator în apartamentul meu, pentru a repara țeava stricată a vecinului—întrerupându-mă din lucru. Nevoia de a-mi schimba concentrarea din dezbateri intelectuale spre posibilitatea spargerii unui perete, mi-a dat ideea de a include în trainingul de diversitate o „întrerupere” similară; să aduc în sesiune persoane cu o ideologie complet diferită despre problem-solving și interacțiunea cu cei din jur. În final, a fost un segment de impact, care a reliefat complexitatea efectelor interacțiunii cu diversitatea.

David Slocum se numără printre participanții la Conferința Globală IAA, care va avea loc la Opera Națională București, în perioada 24 – 25 octombrie 2017 și este organizată de IAA România în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural ARCUB.

Interviu realizat de Raluca Țurcanașu, traducere și adaptare Ana Niculăiță.