FacebookTwitterLinkedIn

Cu 150 de milioane de lire care urmează să-i intre în cont în următorii zece ani, David Beckham pare să fie marele câștigător al unui competiții care încă nu a început.

Fostul fotbalist a semnat cu șeicii din Qatar un contract prin care se angajează să promoveze a 22-a ediție a Cupei Mondiale la fotbal, care urmează să se desfășoare în emirat în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.

După finalizarea evenimentului, Beckham va continua să fie ambasador al emiratului, promovându-l ca destinație turistică și culturală.

În vârstă de 46 de ani, fostul căpitan al naționalei Angliei, fost mijlocaș la Manchester United și Real Madrid, este un apropiat al lui Nasser Al-Khelaifi, președintele qatariot al clubului Paris Saint-Germain, unde Beckham și-a încheiat cariera de fotbalist în 2013.

Bucuria fostului mare sportiv a fost de scurtă durată, fiind acuzat pe rețelele sociale și în presa din țara natală de ipocrizie. Drepturile minorităților nu sunt respectate în Qatar – homosexualitatea se pedepsește cu închisoare până la cinci ani, iar un raport al Departamentului de Stat al SUA a dezvăluit că în emirat femeile sunt profund discriminate, că există limitări impuse libertății de exprimare și se folosește munca forțată.

The Guardian scrie că în Qatar au murit 6500 de muncitori din 2010, de când emiratului i-a fost încredințată organizarea Wolrd Cup 2022.

„Celebritățile care sunt plătite pentru a promova Qatarul, și care se consideră în favoarea drepturilor femeilor, ar trebui să profite de oportunitate pentru a solicita celor aflați la putere lămuriri despre cele ce se întîmplă acolo”, a declarat pentru Daily Mail Rothna Begum, cercetător în cadrul Human Rights Watch.

De cealaltă parte, David Beckham a dat asigurări fanilor și follower-ilor că steagurile-curcubeu, simbolul comunității LGBTQ, vor putea flutura pe stadioane. Deși homosexualitatea este ilegală în Qatar, ca și în Dubai și Abu Dhabi, aplicarea legii a devenit mai liberală, iar femeile se bucură de o mai bună reprezentare în guvern – l-au asigurat șeicii pe fostul fotbalist.

Un reprezentant al familiei Beckham a spus că David „crede în dorința de progres a Qatarului și că World Cup 2022, prima competiție de acest nivel care se desfășoară într-o țară arabă, va avea ca efect schimbări pozitive”.