FacebookTwitterLinkedIn

În telecom, clientul debitor român are, în medie, vârsta de 43 de ani, la data cesiunii, plătește 155,05 lei pentru o restanță, și nu și-a mai plătit ultima factură de 1 an și 7 luni, conform studiului Top Factoring. Cei mai buni clienți debitori din telecom sunt artiștii, personalul din domeniul medical și preoții, iar cei care plătesc cel mai puțin sunt persoanele cu funcții înalte, sportivii și antreprenorii.

În banking, clientul debitor român are 43 de ani la data contractării, și-a plătit creditul constant timp de aproximativ 4 ani și plătește în medie 307 lei pentru o restanță. Cele mai achiziționate produse pentru care se iau credite sunt electrocasnice, electronice, calculatoare și accesorii, scutere și televizoare.

Cea mai mare valoare a unei plăți a fost înregistrată în banking, de 86.198 de lei, fiind achitată de o femeie, deși femeile au în medie o datorie mai mică decât bărbații. În telecom, cea mai mare valoare a unei plăți a fost înregistrată de către un bărbat care a achitat aproape 16.297 de lei.

Suma medie restantă este de 768 de lei în telecom și de 5.204 de lei în banking. În ambele cazuri, femeile sunt mai puțin îndatorate decât bărbații. Cele mai multe cazuri (27,8%) sunt reprezentate de clienții debitori cu vârste între 31 și 40 de ani în telecom, iar în banking cei mai mulți clienți debitori au vârste cuprinse între 41 și 50 de ani. În ambele domenii, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Muntenia (aproximativ 4 din 10 clienți debitori), iar la polul opus se află Maramureș (aproximativ 2,45%).

În acest studiu au fost analizate 853.036 de cazuri, cu o valoare cumulată de 272 de milioane de euro, în perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016.

Top Factoring aniversează anul acesta 10 ani de existență pe piața din România, se află în top 5 companii de profil, cu o cifră de afaceri estimată în 2016 la 5,8 milioane de euro. Compania, care are în prezent 240 de angajați, a fost fondată de Cătălin Neagu, antreprenor român cu o experiență de peste 14 ani pe piața de recuperare creanțe.