
Daniel Mateescu, CEO KEEZ
Oportunitatea pentru România
Daniel Mateescu: E momentul pentru “renovarea” economiei. Perioada post pandmie poate fi o oportunitate dacă nu ne limităm doar la “repornirea/relansarea” economiei.
Nu cred nici în “reinventare”, mi se pare că reinventarea e o abordare oportunistă, ne-sustenabilă, o modă de sezon și atât. Avem nevoie de “renovare”, e timpul ca multe probleme structurale să fie rezolvate. Nu vreau o altă casă pentru România, nu vreau să demolăm vechea casă și să facem una nouă. Vreau doar să începem să renovăm, continuu, cu seriozitate, ce avem.
Domenii ce trebuie reformate
Daniel Mateescu: Un nou drum al României ține de renovarea infrastructurii de transport – incomparabil mai proastă decât cea din alte state din regiune.
Educația trebuie renovată – nu vreau să îmi amintesc de rezultatele la testele PISA.
Investițiile publice, organizarea statului, au nevoie de renovare, însă posibilitățile de a crea valoare prin investiții în economie trebuie eliberate de contrângerile creșterii cheltuielilor statului (a cheltuielilor rigide, cu pensii și salarii) raportate la veniturile fiscale din taxe, impozite și alte contribuții fiscale – în condițiile în care colectarea este încă la un nivel scăzut. Fac o paranteză: digitalizarea instituțiilor statului ar avea aici un impact semnificativ. Discutăm aici de crearea unei infrastructuri inteligente în ceea ce privește instituțiile, cetățeanul, firmele. Aici e vorba de realizarea unei infrastructuri și a unor centre de date, de creare de software. Digitalizare în acest domeniu înseamnă interoperabilitate funcțională între instituții – sisteme care încep să comunice între ele direct, fără intermediar, sisteme deschise altor sisteme și, în egală măsură utilizatorului final, antreprenorului sau cetățeanului.
Măsuri urgente pentru relansare
Daniel Mateescu: Pornim însă pe acest drum nou cu câteva greutăți care ne încetinesc clar parcursul: vulnerabilitatea mediului de afaceri, precauția consumatorilor și limitarea capacității statului de a interveni susținut pe o perioadă destul de lungă de timp.
Oricare ar fi însă aceste greutăți, avem nevoie de un pachet de investiţii publice de anvergură. Adică, să ne apucăm de autostrăzi, căi ferate, de logistică industrială, sau de amenajarea a teritoriului (de exemplu, canale irigaţii). Cu ce bani? Fonduri europene şi instrumente financiare de investiţii. Se poate.
Un alt set de măsuri bine făcut ar putea transforma România într-o destinaţie destul de atractivă pentru relocalizarea lanţurilor valorice din ţări non-europene prin pachete de stimulare şi atragere a investiţiilor.
Nu în ultimul rând, gândind în perspectivă, cred că se pot lua rapid acele măsuri care să permită transformarea României într-o hub educațional pentru dobândirea de competenţe digitale.
Revenirea domeniului
Daniel Mateescu: Eu îmi doresc o schimbare de paradigmă, nu o revenire. În domeniul contabilității online, revenirea rapidă are însemna întoarcerea la un nivel de creștere a afacerii la nivelul anterior crizei. Dacă aș fi gândit strict din punctul de vedere al afacerii mele, aceasta ar fi o revenire acceptabilă, însă ar fi păcat să se întâmple doar asta, ar însemna că pandemia a trecut peste noi fără să învățam niște lectii importante.
Piața, antreprenorii, cu toții avem nevoie de o schimbare de paradigmă. Aceasta însemnă că prin digitalizare, contabilitatea online face saltul la cerintele de afaceri ale secolului XXI. Astfel, contabilitatea nu va mai fi privită doar ca o unealtă de conformare (depun niște rapoarte ca să mă achit apoi de niște obligații fiscale). Contabilitatea este astăzi un output de tip management financiar livrat prin intermediul unei platforme (evident, cu suportul unor experți contabili autorizați CECCAR). Antreprenorii apelează la diverse servicii din acea platformă – în cazul nostru contabilitate, salarizare, facturare, și iau decizii pe bază de cifre disponibile în timp real, nu pe baza datelor de luna trecută.