Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Daniel Guzu

Daniel Guzu.jpg
Avere: 13-14 milioane de euro Vârsta: 41 de ani Reşedinţa: Ilfov Domenii: Materiale de construcţii, viticultură, imobiliare   

Omul de afaceri Daniel Guzu, care a fondat şi vândut afacerea cu lacuri şi vopsele Fabryo, pentru circa 20 de milioane de euro, a ales să pună pe picioare un nou business: viticultura. „Mai mult o pasiune“, după cum spune el, despre afacerea în care a investit, însă, în ultimii ani, peste şapte milioane de euro.

În paralel, Guzu a preluat frâiele altei companii: Bau Profil (Duraziv), înfiinţată în 2003 de către antreprenor împreună cu fondul de investiţii Oresa Ventures, acelaşi căruia i-a încredinţat şi Fabryo (fostă Guzu Chim). „Am vrut dintotdeauna să am podgoria mea, livada mea, crama mea, conacul meu“, spune cel care se simte norocos că s-a născut într-o zonă viticolă cum este Panciu (Vrancea). A investit în teren viticol, în livezi, în butaşi de viţă de vie şi în puieţi de pomi fructiferi.

Nu a uitat nici de importanţa brandurilor şi a oamenilor pricepuţi. Şi-a format o echipă de oameni, chiar şi de la competitorii din piaţă, şi speră ca anul 2010 să aducă cea mai bună producţie. În plus, Guzu recunoaşte că nu se va opri aici şi va mai aloca încă unu-două milioane de euro în achiziţia de terenuri şi utilaje. Înainte de a fi un investitor în viticultură, Guzu mărturiseşte că este un critic care ştie să deguste vin. Îi plac podgoriile din Italia şi Franţa şi recunoaşte că ar vrea să ajungă cândva şi în Chile. Din cele peste 100 de hectare de teren pe care le deţine la Panciu, Guzu a plantat 55 de hectare cu viţă de vie soiuri superioare, nobile, iar 50 de hectare cu livadă. Are în plan alte zece hectare cu vie de diverse soiuri.  „Vreau ca oamenii să savureze vinurile mele şi să se bucure într-adevăr de alegerea făcută, indiferent dacă este vorba de Sagio, Casa Panciu sau Setilă“, spune el.

Terenurile şi via le-a cumpărat în timp de la câteva sute de mici proprietari din zonă. Guzu a construit aici în afară de cramă şi un mic conac, unde îşi invită prietenii pasionaţi de vin şi nu numai. „Pasiunea mea pentru vin îşi trage rădăcinile din copilărie. Eram mereu lângă bunicul meu la culesul viei. Nu m-am gândit niciodată că voi face un business din asta“, mai spune Guzu.

Inginer chimist de profesie, Guzu povesteşte că după ce a terminat facultatea s-a asociat cu un coleg de breaslă, în 1993-1994, şi au început „producţia“ într-un subsol din
cartierul Rahova. „Iniţial am făcut apă demineralizată şi apoi antigel. Amestecam cu beţe în nişte butoaie, ambalam în sticle şi a doua zi transportam marfa la magazinele de piese auto. Treptat am făcut şi alte produse ca diluant, lichid de frână, vopsea antifonică şi grund“, mai spune Guzu, care a achiziţionat între timp şi o maşină de făcut vopsea.În 2001, după ce a rămas fără spaţiul necesar extinderii, Guzu a decis să cumpere teren la Popeşti-Leordeni şi a pus pe picioare fabrica.

Ulterior, asociaţii au vrut să vândă, iar Oresa le-a cumpărat partea. Obosit, Guzu a vândut la rândul său o bună parte din acţiuni, iar în 2009 a dat şi ultimele 15 procente la schimb cu 50% din Bau Profil, actual Duraziv. Acum, Guzu îşi împarte drumurile între via de la Panciu şi firma din Popeşti-Leordeni. Compania lui ac—tivează într-un do—-meniu sensi–bil la criză, dar strategia lui Guzu este să trateze această conjunctură de criză ca pe o oportunitate.

Cu toate acestea, după ce a investit şapte milioane de euro în 2009 în modernizarea fabricii de adezivi Duraziv şi încă 500.000 de euro în extinderea liniei de producţie pentru profile metalice, Guzu a adăugat încă un milion de euro pentru a dezvolta divizia Duraziv tencuieli decorative. Potrivit afaceristului, din investiţia totală în divizia de vopsele, 400.000 de euro au fost deja folosiţi, urmând ca restul de 600.000 de euro să fie alocaţi până în vara anului următor.

Întrebat dacă se gândeşte la un nou exit, Guzu spune că totul este de vânzare, dar acum nu este momentul. „În business nu poţi să zici că nu vinzi, dacă ai oferte bune. Totul este de vânzare. Nu intenţionez să vând niciunul dintre businessurile actuale, cel puţin deocamdată“, mai spune afaceristul.

În paralel, cu o parte din banii luaţi din tranzacţiile cu Oresa, antreprenorul a investit şi în lăudatele imobiliare. Dar nu este încântat de decizia luată. „Nu am intenţionat, iar acum sunt sigur că nu vreau un business pe termen lung din imobiliare“, explică el. Spune că a reuşit să vândă cea mai mare parte din locuinţele aflate în proiecte rezidenţiale din Popeşti-Leordeni, Bragadiru şi Sinaia, dar sub preţul pieţei. „Am vândut deja multe dintre imobile, chiar în condiţiile tulburi în care este acum piaţa. Totul a fost în pierdere, circa un milion de euro“, spune antreprenorul.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii