FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a vorbit despre importanța stimulării înființării de cooperative, în cadrul conferințelor de informare și prezentare a PNDR 2014 – 2020 din județul Satu Mare.

„Ministerul Agriculturii susține crearea de cooperative care să funcționeze pe principii moderne, întrucât este nevoie de o organizare mai bună în agricultură. Cu cât fermierii se asociază mai mult, cu atât ei devin mai puternici și își consolidează poziția pe piață, având capacitatea de a livra constant mai multe produse, ceea ce îi transformă într-un partener mai puternic pentru ceilalți operatori din piață, răspund criteriului de calitate și își pot construi mai ușor anumite facilități – spre exemplu, spațiile de depozitare”, explică ministrul Daniel Constantin. ”România produce suficient la nivel național. Din păcate, partea de procesare nu este la fel de bine dezvoltată și exportăm materie primă, nu procesată, cum ar trebui. De aceea, vorbim despre grupuri de producători, despre cooperative și integrarea producției pe tot lanțul, pentru a crea plus valoare.”

România, între primele zece în topul țărilor cu cele mai mari fonduri europene pentru dezvoltare rurală

O altă temă de discuție a fost reprezentată de accesarea de fonduri europene. ”Lucrăm în aceste zile la proiectul unei bănci de dezvoltare la nivel național, care să ajute la accesarea de fonduri europene. Odată înființată, această bancă ar trebui să vină, în perioada următoare, cu pachete financiare stimulative pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, cum ar fi dobânzi mai mici, pe care sa le negociem cu această bancă, sau o perioadă de rambursare mai mare a împrumuturilor”, spune Daniel Constantin.